Снимка: © bTV

„Евтина пропаганда“ – така президентът Румен Радев определи коментарите, че ще получи по-големи права при определянето на състава на Централната избирателна комисия.

След новите промени в Изборния кодекс ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо досегашните 18. Номинациите ще се правят само от политическите сили с представителство в парламента, а членовете ще се назначават с указ на президента по предложение на партиите. Условието е това да става след публични консултации в президентската институция.

Румен Радев издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс само ден след като предложенията на „Има такъв народ“ минаха на второ четене в Народното събрание. На въпрос на журналисти, че не е дал дори шанс за призиви да наложи вето, държавният глава попита: „От кого имаше призиви за вето? От ГЕРБ? Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – това е нечувано, невиждано“.

В Изборния кодекс отпадна ограничението за броя на секциите, които могат да се разкриват в страни извън ЕС. В големите секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.

„Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, пречеше на българите в чужбина да гласуват, европейски рекордьор сме по недействителни бюлетини. Какво искате - бавене и хаос или организация? Какво става при предсрочни избори? Това трябва да се направи сега – ЦИК да встъпи в нова роля още с евентуалното разпускане на Народното събрание“, аргументира се Радев.

„Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви нови права, са евтина пропаганда. Президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Парламентарните групи номинират председателя, заместниците, членовете. Разликата са обществените консултации, които ще са в президентството. Така беше в закона и до 2014 - няма драма, а евтини спекулации“, добави Радев.

Той не коментира за кога би насрочил евентуални предсрочни избори, ако БСП реши да върне третия мандат или не успее да състави кабинет. „Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Всичко ще се реши тази седмица“.


Правителство с ограничен мандат и експертен състав е един от "трите варианта" пред БСП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.