Снимка: © bTV

„Евтина пропаганда“ – така президентът Румен Радев определи коментарите, че ще получи по-големи права при определянето на състава на Централната избирателна комисия.

След новите промени в Изборния кодекс ЦИК ще се състои от 15 членове, вместо досегашните 18. Номинациите ще се правят само от политическите сили с представителство в парламента, а членовете ще се назначават с указ на президента по предложение на партиите. Условието е това да става след публични консултации в президентската институция.

Румен Радев издаде указ за обнародване на промените в Изборния кодекс само ден след като предложенията на „Има такъв народ“ минаха на второ четене в Народното събрание. На въпрос на журналисти, че не е дал дори шанс за призиви да наложи вето, държавният глава попита: „От кого имаше призиви за вето? От ГЕРБ? Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето – това е нечувано, невиждано“.

В Изборния кодекс отпадна ограничението за броя на секциите, които могат да се разкриват в страни извън ЕС. В големите секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини.

„Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, пречеше на българите в чужбина да гласуват, европейски рекордьор сме по недействителни бюлетини. Какво искате - бавене и хаос или организация? Какво става при предсрочни избори? Това трябва да се направи сега – ЦИК да встъпи в нова роля още с евентуалното разпускане на Народното събрание“, аргументира се Радев.

„Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива някакви нови права, са евтина пропаганда. Президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Не мога нито да посоча, нито да избера когото и да било за член на Централната избирателна комисия. Парламентарните групи номинират председателя, заместниците, членовете. Разликата са обществените консултации, които ще са в президентството. Така беше в закона и до 2014 - няма драма, а евтини спекулации“, добави Радев.

Той не коментира за кога би насрочил евентуални предсрочни избори, ако БСП реши да върне третия мандат или не успее да състави кабинет. „Това не зависи от мен, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство. Всичко ще се реши тази седмица“.


Правителство с ограничен мандат и експертен състав е един от "трите варианта" пред БСП


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед