Правителството даде на БСП и ДБ 9 областни управители

Правителството на Кирил Петков е назначило 9 нови областни управители на заседанието си на 5 януари. Всички те са от квотите на „Демократична България“ и БСП, съобщи началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова.

Смени на властта има в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково.

През следващите дни ще бъдат назначени нови областни управители и в останалите области. Те ще са от квотите на другите две партии в коалицията – мандатоносителите „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“.

За областен управител на Пловдив е назначен Йордан Иванов от „Демократична България“. Той е юрист и досегашен зам.-председател на Общинския съвет в града. Завършил е право в Нов български университет и има адвокатска кантора, която се занимава с чуждестранни инвеститори, търговско и корпоративно право. Сега заменя на новия си пост Ангел Стоев.

Катя Панева от ДБ е новият областен управител на Хасково, като сменя Минко Ангелов. Тя е магистър по Европейска икономика и управление на администрацията, има дългогодишен опит в местната власт и разработването на политики, свързани с местните общини. Председател и създател е на фонд „Ин витро“ в Димитровград. Участва активно в кампаниите „Гласувай без граници“ и „Искам да гласувам“ за улесняване на българите в чужбина да станат част от изборния процес.

Людмила Илиева от коалицията поема поста във Велико Търново от Георги Гугучков. Тя е юрист с над 20-годишна практика в гражданското право. Втори мандат е общински съветник в Горна Оряховица.

За областен управител на Видин е назначен Любен Иванов от ДБ. Той е адвокат към Адвокатска колегия – Видин, а от 2015 г. е общински съветник в местния парламент. Заменя на новия си пост Огнян Михайлов.

От БСП не са обявили имената на областните управители от своята квота, които ще поемат постове в Бургас, Благоевград, Добрич, Смолян и София-област.

Според БНР - Стойко Танков, който е областен лидер на БСП в Бургас, става областен управител на мястото на Мария Нейкова.

За поста на бизнесмена Стефан Сабрутев в Смолян се спряга водач​ът на местната листа на „БСП за България“ на последните избори Емил Хумчев. Той беше председател на Общинския съвет в Златоград.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024