Снимка: © Getty Images

Премиерът на България Бойко Борисов съобщи пред журналисти по време на инспекция на строителството на магистрала "Хемус", че правителството обмисля смекчаване на настоящите мерки и по-ранно прекратяване на извънредното положение.

Към днешна дата то е в сила до 13 май, но министър-председателят каза, че му се иска да му се сложи край по-рано, като се обсъждат възможностите това да се случи:

"Обмисляме закон, който да задължава, например, носенето на маски, защото е доказано, че помагат," посочи той като една от евентуалните стъпки при предсрочно прекратяване на извънредното положение, като също така добави, че в момента не са ограничени толкова много права на гражданите.

Все пак Борисов заяви, че се дискутира и смекчаване на забраните за пътуване из страната, за да могат хората да посещават и други градове. В този ред на мисли е възможно и отварянето на малки хотели и къщи за гости. Спазването на изолация обаче ще остане задължително. 

Премиерът съобщи, че "до ден два" ще има предложение за начина, по който ще завърши учебната година, като му предстои среща с Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. 

"Обучението по електронен път върви даже по-добре, отколкото когато ходеха на училище", каза Борисов, посочвайки, че това е мнението на учителите. 

На този етап остава вариантът държавните зрелостни изпити да се проведат на 29 май и 1 юни, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БНР. 

"При удължаване на извънредното положение със същия брой дни ще се изместят и държавните зрелостни изпити. Имаме уверението от висшите училища, че ще се съобразят с приемните кампании и не само от българските, но и от тези в страните членки на ЕС", каза Вълчев. Той добави, че всяка година последните учебни седмици не се включват в матурите.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ:

Кание Уест официално е милиардер и много държи това да се знае

Великият Ал Пачино на 80.

100 годишният капитан Мур оглави британската музикална класация с You’ll Never Walk Alone


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България