Снимка: © European Council

Правителството отпуска 1,163 млрд. лева за социални мерки, свързани с Covid-19. Предвидени са още 731 милиона, които да отидат за икономически мерки за възстановяване от пандемията, обяви премиерът Бойко Борисов и каза, че предложенията влизат в сила от 1 август. Извънредната обстановка се удължава с още месец.

67 млн. лева ще отидат за медиците, ангажирани в борбата с коронавируса. Става въпрос за бонусите от по 1000 лева, които са предвидени за всички на първа линия срещу Covid-19 до края на годината.

Увеличава се минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври. От 9 лв то става 12 лева. Срокът на изплащане на обезщетенията за безработица се удължава с допълнителни три месеца.

Общо 318 милиона се отделят за еднократна добавка към пенсиите. Предвиждат се по 50 лв. за всеки пенсионер в продължение на три последователни месеца, обяви Борисов.

„Практиката показва, че туроператорите и туристическите агенции не ползват намалението от 9% ДДС, така че сега има още един закон, в който това може да се вкара – 9% ставка ДДС за случайните превози. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата, така че двете партии договорихме до петък това да стане факт“, каза Борисов.

Към този момент България няма да тегли заем, а ще използва „мазнинките от фискалния резерв", обяви премиерът.

Увеличават се разходите за персонал с 30% на органи и администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, а също така нараства ставката за нощен труд - по тази мярка Министерството на труда и социалната политика, здравното ведомство, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ и други ще получат 22 млн. лева.

Ще се увеличат ставките за училищното и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти, както и за домовете за възрастни, центрове за деца и други. По това перо се предвижда отпускане на 24,6 млн.лв.

Субсидирането на болниците нараства със 17,3 млн. лв. Увеличава се стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ, а допълнителните средства по бюджета на социалното министерство са 122 милиона лева.

За насърчаване на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети, се предвижда по 35 евро за всяка седалка. Става въпрос за самолети с капацитет не по-малък от 100 места.

Насърчава се вътрешния туризъм – на лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейност, свързана с лечението или предотвратяване на разпространението на коронавируса, се предвиждат ваучери на стойност 210 лв. За целта на Министерството на туризма се отпускат 8 млн. лв. за повече от 38 хиляди души.

1,8 млрд. лв. от вече наличните Министерството на икономиката отпуска за помощ на бизнеса. Девет милиона се отделят за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия.

Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти за артисти на свободна практика. За МВР са предвидени 3 млн. лева.

За финансиране на пътна инфраструктура по изработени проекти се отпускат 355 млн. лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония ще бъдат допускани на територията на България само ако предоставят PCR-тестове, направени най-много 72 часа преди влизането у нас. Целта е да се окаже „сериозна помощ на нашите хотелиери“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании.