Правителството отпусна близо 2 млрд. лв. за икономически и социални мерки Снимка: © European Council

Правителството отпуска 1,163 млрд. лева за социални мерки, свързани с Covid-19. Предвидени са още 731 милиона, които да отидат за икономически мерки за възстановяване от пандемията, обяви премиерът Бойко Борисов и каза, че предложенията влизат в сила от 1 август. Извънредната обстановка се удължава с още месец.

67 млн. лева ще отидат за медиците, ангажирани в борбата с коронавируса. Става въпрос за бонусите от по 1000 лева, които са предвидени за всички на първа линия срещу Covid-19 до края на годината.

Увеличава се минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври. От 9 лв то става 12 лева. Срокът на изплащане на обезщетенията за безработица се удължава с допълнителни три месеца.

Общо 318 милиона се отделят за еднократна добавка към пенсиите. Предвиждат се по 50 лв. за всеки пенсионер в продължение на три последователни месеца, обяви Борисов.

„Практиката показва, че туроператорите и туристическите агенции не ползват намалението от 9% ДДС, така че сега има още един закон, в който това може да се вкара – 9% ставка ДДС за случайните превози. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата, така че двете партии договорихме до петък това да стане факт“, каза Борисов.

Към този момент България няма да тегли заем, а ще използва „мазнинките от фискалния резерв", обяви премиерът.

Увеличават се разходите за персонал с 30% на органи и администрации, които са натоварени със справяне с последиците от коронавируса, а също така нараства ставката за нощен труд - по тази мярка Министерството на труда и социалната политика, здравното ведомство, МВР, НЗОК, НОИ, РЗИ и други ще получат 22 млн. лева.

Ще се увеличат ставките за училищното и детското здравеопазване до достигане на определените стандарти, както и за домовете за възрастни, центрове за деца и други. По това перо се предвижда отпускане на 24,6 млн.лв.

Субсидирането на болниците нараства със 17,3 млн. лв. Увеличава се стойността на здравно-осигурителните плащания за медицинска и дентална помощ, а допълнителните средства по бюджета на социалното министерство са 122 милиона лева.

За насърчаване на туроператорите, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети, се предвижда по 35 евро за всяка седалка. Става въпрос за самолети с капацитет не по-малък от 100 места.

Насърчава се вътрешния туризъм – на лицата, които пряко са осъществявали или осъществяват дейност, свързана с лечението или предотвратяване на разпространението на коронавируса, се предвиждат ваучери на стойност 210 лв. За целта на Министерството на туризма се отпускат 8 млн. лв. за повече от 38 хиляди души.

1,8 млрд. лв. от вече наличните Министерството на икономиката отпуска за помощ на бизнеса. Девет милиона се отделят за насърчаване на инвестициите на местни и чуждестранни предприятия.

Отпускат се допълнителни средства за Министерството на културата за творчески проекти за артисти на свободна практика. За МВР са предвидени 3 млн. лева.

За финансиране на пътна инфраструктура по изработени проекти се отпускат 355 млн. лева на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Македония ще бъдат допускани на територията на България само ако предоставят PCR-тестове, направени най-много 72 часа преди влизането у нас. Целта е да се окаже „сериозна помощ на нашите хотелиери“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024