Правната комисия отхвърли ветото на Радев върху промените в Закона за съдебната власт Снимка: © Screenshot

Правната комисия в парламента отхвърли без дебати наложеното от президента Румен Радев вето върху промените в съдебната власт, с които се въвежда нова система за избор на разследващ на главния прокурор, както и допълнителен 6-месечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет (ВСС).

Законопроектът отново беше гласуват и приет с 13 гласа "за", 2 "против" и 1 "въздържал се". Депутатите така и не обсъдиха мотивите на президента, който твърди, че приетите поправки не допринасят "за трайни и ефективни реформи в правосъдната система и това има пряко отношение към борбата срещу беззаконието и безнаказаността".

През юли парламентарното мнозинство от ГЕРБ, “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ) и ДПС инициира промени в Закона за съдебната власт. Само ден след като одобриха механизма за разследване на главния прокурор, трите партии решиха да "ремонтират" съдебната си реформа, като промениха начина, по който да се избира разследващия по новия механизъм.

Измененията предвиждат да се създаде списък от съдии, които имат желание да бъдат разследващи прокурори, като този списък може да бъде актуализиран, ако някой иска да се откаже или включи в него.

С гласуваните от депутатите промени се постановява и допълнителен 6-месечен срок за избор на нов Висш съдебен съвет, като така настоящият състав на органа ще може да работи поне до края на годината.

Крум Зарков, който вече е секретар на президента по правните въпроси, представи мотивите пред народните представители и каза, че текстовете предизвиквали съмнения за противоконституционност и около тях имало неясноти. Според него е напълно ненужно да се въвежда нова система за избор на разследващ на главния прокурор.

Самият законопроект беше внесен от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС в деня, в който Висшия касационен съд избра чрез жребий съдия Даниела Талева като първата, която ще трябва да разследва временно и.д. главен прокурор Борислав Сарафов по сигнал. Процедурата по нейното назначаване обаче беше прекъсната, тъй като Прокурорската колегия на ВСС се оплака от неясноти в текстовете около механизма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024