Право на отговор от Георги Георгиев (Гайд)

Георги Георгиев (Гайд) е един от хората, свързани с "Тракийската църква" и сдружения около нея - регистрирано в България вероизповедание през 2014 г. От негово име редакцията на "Булевард България" получи "право на отговор" на статия със заглавие "История и култура или подмяна и култ - опасният инженеринг на братята Гайд". Публикуваме получения текст, с уточнението, че статията, за която се отнася, е базирана на твърдения на хора, които застават с имената си зад думите - Тодор и Боряна Йотови. По време на пресконференция в БТА, двамата казват, че дейността на братята Гайд и "Тракийската църква" е проблемна и привеждат своите аргументи, на проверка в официални регистри, на официално становище на дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет, на мнение на Българската академия на науките за достоверността на публикувани от организации, свързани с братя Гайд и семейството им книги и други материали. Текстът е без редакторска намеса.

"Българската култура е обявена за секта и култ, а историческата истина и религиозната вяра, заклеймена като "фалшификат"

По повод на публикация в БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ на 15.09.2024г. със заглавие „История и култура или подмяна и култ - опасният инженеринг на братята Гайд“ пълна с клеветнически и лъжовни твърдения, заявявам следното опровержение:

Недопустимо е творчеството на АКАДЕМИЯ ОРФИКА, както и което и да е художествено произведение, да се дискриминира на верска основа. Фестивал ТРАКИЙСКИ МИСТЕРИИ съдържа оригинални – авторска музика, хореография, сценография, драматургия (и много други), които са обект на авторски права на конкретни творци. Накърняването на техните права от целенасочената клеветническа и хулителна кампания с цел проваляне на спектаклите, насрочени на 29 септември в Античния театър град Пловдив, носи имуществени и неимуществени щети (които ще се установят по съдебен ред), които следва да бъдат обезщетени от посегателството върху тяхното творчество.

Отделно от това реконструкциите, които Сдружението извършва (като например тази година в древните хероони на Свещари и Поморие) почиват върху интердисциплинарни научни изследвания на РЕАЛНИ, ДОКАЗАНО АВТЕНТИЧНИ артефакти, които се пазят и до днес в Българските исторически и археологически музеи, а НЕ както твърдят клеветниците, че са базирани върху „фалшифицирани артефакти”.

Въпросните клеветници са отстранени от работата на Фестивала ТРАКИЙСКИ МИСТЕРИИ и Института по Т-наука преди година и половина, заради интриги, подмолни действия на нарочен саботаж, политически претенции и окултни занимания. Настоящата им клеветническа кампания насажда език на омраза и дискриминация на верска основа, което е недопустимо според законите на Република България и е противно на журналистическата етика и човешкия морал.

Атакува се неправомерно и дейността на независими научни институти и неправителствени организации с идеална цел, които по закон имат право на свои независими научни изследвания и констатации отвъд догматизирането на историческата наука, както и разработки от екипи учени извън системата на държавните институти. Чрез въпросните клеветнически обвинения се отричат плурализма в научния дебат, който е необходима основа на свободното гражданско общество.

Законно регистрираното Вероизповедание ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА спазва всички изисквания, описани в Закона за Вероизповеданията, противно на клеветническите внушения на въпросните поставени лица на Задкулисието с цел очерняне и злепоставяне пред обществеността, на християните от Вероизповеданието, които търпят заплахи и злословие след нарочно инженираните клевети по техен адрес.

Клеветническата публикация в БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ поставя под съмнение и демократичната уредба в Държавата, която урежда изконното човешко право на Вяра и убеждение, както и на сдружаване в Църковна общност, регистрирана по Закона на Вероизповеданията.
Нарушават се също така правата на всички вероизповедания, като се внушава „нередност” относно даденото от закона право да събират доброволни дарения за осъществяване на своите богослужебна практика и обществени дейности.

Публикацията внушава и погрешното и вредно разбиране, че християните не могат и не трябва да участват в обществените процеси в гражданското общество, включително се тиражира лъжата, че не трябвало да имат обществени и политически позиции по значимите теми в гражданското общество.

Дискриминация срещу свободните творци и български граждани е нарочното внушение в публикацията на онлайн медията БУЛЕВАРД БЪЛГАРИЯ, че същите са „заблудили” държавни институции, като са ползвали законното си право да бъдат финансирани от националния бюджет (НФК), предвиден за подкрепа именно на културните проекти, кандидатствайки наравно със всички други творци без значение на тяхната религиозна принадлежност или атеистични вярвания. Умишлено се поставят под медиен натиск музейни работници, учени, общински служители и културни институции, като „помагачи на сектанти”, която манипулация е от прийомите за контрол в тоталитарните общества и тяхната цензура върху обществената дейност и индивидуалните творчески прояви.

Медиите са призвани да бъдат медиатор в публичния дебат (както и в научния такъв), а не ползвани като бухалки за разправа над инакомислещите, като инструмент на репресии над прогресивните хора с обществено полезни каузи.

Към този текст Георги Георгиев изпраща и втори, озаглавен "ТРАКИЙСКАТА ЦЪРКВА: ТЕЧЕ КЛЕВЕТНИЧЕСКА КАМПАНИЯ СРЕЩУ ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА". Той се отнася за репортаж на Нова тв от 15 септември 2024 г., който впоследствие е отразен от "Булевард България", като медията ни цитира телевизионния репортаж и събеседниците, с които Нова тв се свързва. С изключение на Тодор и Боряна Йотови, останалите участници са пожелали анонимност - имената им не се съобщават, гласовете им са променени с оглед запазване на самоличността им, снимани са в гръб и това е обичайна журналистическа практика. Във втория текст, изпратен от Георги Георгиев, са цитирани имена, за които се твърди, че са на анонимните събеседници на колегите от Нова тв. "Булевард България" няма да публикува този текст, тъй като се отнася за работата на друга медия, която след това е отразена със съответното позоваване, и защото в него са цитирани имена, за които се твърди, че са на пожелалите анонимност хора.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хиляди унгарци излязоха на протест в защита на свободата на медиите

Демонстрацията беше организирана от най-изявения унгарски опозиционер Петер Магяр

15:05 - 06.10.2024
Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024