"Търговска лига": Интересите на частен субект са въпрос на национална сигурност Снимка: © Unsplash

"Търговска лига" АД - инвеститорът, който стои зад спрения от Министерския съвет проект за нова частна болница със специализирано детско отделение в София - "Мама и аз", поиска право на отговор на публикацията „ДАНС привиква адв. Шаркова и Надежда Цекулова заради позицията им за частната детска болница“ от 10 юни. В нея се разказва как двама от членовете на Обществения съвет към проекта за изграждане на Национална детска болница съобщават, че са получили обаждане от ДАНС, за да бъдат разпитани по сигнал срещу тях от "Търговска лига". Мария Шаркова и Надежда Цекулова се обявиха публично против строежа на частното лечебно заведение.

Компанията се позовава на Закона за радиото и телевизията и на Конституцията на Република България, за да поиска право на отговор. Тя не отрича, че е подала сигнал до ДАНС срещу цитираните хора.

Въпреки че "Булевард България" не е субект по ЗРТ, екипът ни вярва в свободата на словото, скрепена и в Конституцията. Макар да имаме притеснения относно интерпретирането ѝ от страна на "Търговска лига", следваме Етичния кодекс на българските медии и публикуваме онези части от правото на отговор на "Търговска лига", които имат пряко, косвено или съвсем косвено отношение към гореспомената статия.

Според компанията материалът "създава погрешното впечатление, че "Търговска Лига", едва ли не с методите на силова групировка от 90-те години, се опитва да „сплаши“ членовете на Обществения съвет за изграждането на НДБ (Национална детска болница) и да се „въздържат“ като такива от „по-нататъшни изяви“. (По-голямата част от цитираните в кавички думи не присъстват в статията на "Булевард България", с изключение на "сплашване" - под формата на цитат от една от засегналите от сигнала до ДАНС - Надежда Цекулова - б.р.)

"На първо място, държим да отбележим, че "Търговска Лига" винаги е уважавала и спазвала прокламираната в Конституцията на Република България свобода на словото.

Именно защото вярваме в свободата на словото в нашата държава и спазването на правовия ред, се възползваме и от правото си на отговор. Свободата на словото обаче не е абсолютна, а се разпростира до пределите, отвъд които вече се засягат други конституционни ценности – каквито са доброто име и правата на другите граждани.

Правото да се изразява мнение публично не е абсолютно. Съобразно текста в чл. 57, ал. 2 от КРБ, основният закон не допуска злоупотреба при упражняване на права или упражняването им по начин, който засяга права или законни интереси на други субекти и съответно репутацията, доброто име, свободната стопанска инициатива на другите. Иначе казано – свободата на словото свършва там, където започва нарушаването на правата на другия.

В този смисъл подаденият сигнал до ДАНС от страна на "Търговска Лига" с категоричност не цели „сплашване“ или „въздържане от по-нататъшни изяви“ от страна на членовете на Обществения съвет. Цели единствено разобличаване на истината (следва цитат от основния закон)".

Според "Търговска лига" министър-председателят Димитър Главчев в множество негови изяви е потвърдил, че "Решение № 318 е законосъобразно и за отмяната му се е поддал на обществения натиск, упражнен върху него.

""Търговска Лига" използва единствено законовопредвидени средства за търсенето на обективната истина – какъв е този „обществен натиск“, кой го е оказал върху министър-председателя Главчев, кой е този, който е осъществил незаконосъобразно вмешателство в правомощията на всички държавни органи, отговорни за Решение № 319 на МС за отмяната на законосъобразното Решение № 318 на МС?", пише още в Правото на отговор на компанията, подписано от изпълнителния директор Таквор Бохосян.

От компанията добавят, че за тях "твърденията и аргументацията за наличието на упражнен „обществен натиск“ или „обществено напрежение“ са категорично опровергани от представително, независимо изследване на общественото мнение на „Галъп интернешънъл болкан“, агенция с дългогодишен опит в провеждането на научнообосновани социологически проучвания и анализи на нагласите". Цитирани са данни от въпросното изследване, според които "в действителност близо 60% от българите подкрепят изграждането на модерната частна многопрофилна болница ‚Мама и Аз‘ със специализирано детско отделение в гр. София".

Цитиран е и социологът от агенцията Кънчо Стойчев, който е заявил пред БНР на 6 юни: „Лъжа е аргументът, че има обществен натиск против частна детска болница. Става дума за други игри. […] На кого пречи? Очевидно опираме до опит да се спре конкурентното начало и да се представят съвършено лъжливи аргументи пред обществото“.

"Т.нар. „обществена реакция“, която сте посочили и във Вашата статия, беше именно и единствено реакции на членовете на Обществения съвет, които със своята бурна, неоснователна и неподкрепена с аргументи позиция се обявиха против създаването на новото лечебно заведение и създадоха неверни представи в институциите и обществото за инвестиционния проект на "Търговска Лига", определяйки го като „частна национална детска болница“.

Проектът "Мама и Аз" не е за изграждане на „частна детска болница,“ както лицата инсинуират, и не е ясно от техните многословни изяви как ще „попречи“, „възпрепятства“ или „минира“ изграждането на НДБ.", продължава правото на отговор от "Търговска лига". В него се коментират и други позиции на членове на Обществения съвет, квалифицирани като "фалшива информация", които обаче отсъстват от статията, към която е насочено правото на отговор.

Говори се още и за това какви правомощия има или няма Общественият съвет - тема, която също не е обект на статията в "Булевард България". Допълва се: "Дали има „нужда от нови болници в София“ не е нито работа, нито правомощие на Обществения съвет за изграждане на НДБ. Законът е ясен и прецизно възлага правомощията на редица държавни и обществени органи, но не и на този Обществен съвет."

Писмото с право на оттовор продължава с това, че: „Интересите на частен субект“ са въпрос на национална сигурност, доколкото здравеопазването и реализирането на политиката с тази област са въпроси с национален приоритет и от национално значение.

"Незачитайки законовите правомощия и процедури на редица държавни органи, които впрочем са гаранция за законосъобразност на взетите решения, членовете на Обществения съвет създадоха огромно напрежение и погрешна негативна представа за проекта на "Търговска Лига". Така създадените внушения и натиск в обществото не само че не отговарят на истината, както става ясно от проучването на "Галъп", но и незаконосъобразно вредят най-вече на интереса на гражданите и пациентите, които сами заявяват ясно, че имат нужда от нова многопрофилна болница за активно лечение с детско отделение в гр. София"."

"Търговска Лига" съобщава, че "в търсене на справедливостта и истината" обжалва Решение № 319 на МС - с което Министерският съвет отменя предходно свое решение за допускане на проекта за болница "Мама и аз" - "за да се установи, отново и по безспорен начин, незаконосъобразността му".

"Заявяваме твърдо и категорично, че ще се възползваме от законово закрепеното ни право да сезираме и всички компетентни европейски институции и Арбитражния съд във Вашингтон, като използваме целия си световен авторитет, за възстановяване на законността и конкуренцията по качество, в служба на избора на пациентите в столицата. Говорейки за свобода на словото в рамките на дискурсa, започнат от някои членове на Обществения съвет, не можем да забравяме, че правото на отговор също е част от свободата на словото и важна гаранция за добросъвестното му упражняване в рамките на правото на обществото да бъде информирано. Упражняването на правото отговор е и в публичен интерес, а накърняването му граничи с непозволено увреждане", завършва писмото.


Писмото на "Търговска лига" е в обем двоен на целия материал, който го е провокирал, а форматът "право на отговор", на който компанията се позовава, изисква обемът да е максимум равен на този на публикацията, за която се отнася. Затова и искането писмото да бъде публикувано без редакция, не почива на никакви основания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Пазаруването “на живо” не е това, което беше. Добре дошли в ерата на стрийминга

Добре дошли в ерата на пазаруването в реално време или в империята на live shopping-а.

14:30 - 21.07.2024
Важно днес

Хамид Хамид: Случва се баща и син да се скарат, но после се сдобряват

Депутатът от ДПС определи активът на ДПС-Доган като "вандали"

13:08 - 21.07.2024
Спорт

Никола Цолов вече е в топ 8 на Формула 3 след нова победа

Никола Цолов спечели своята трета победа във Формула 3 и първа такава в основно състезание

12:16 - 21.07.2024
Живот

Борбата за "по-малко туризъм, повече живот" в Испания продължава с протести

Голям протест срещу масовия туризъм отново е планиран в Майорка

11:30 - 21.07.2024
Важно днес

Пожар в Гърция приближава българската граница

Силен пожар в Гърция вече се намира на километър от границата с България

09:55 - 21.07.2024
Важно днес

Израел удари пристанище в Йемен и рани десетки

Атаката е в отговор на нападението на йеменските хути срещу Тел Авив в петък

09:18 - 21.07.2024
Важно днес

Високи температури и обилни валежи над страната в неделя

Максималните температури ще са между 31° и 36°

09:01 - 21.07.2024
Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024