Снимка: © Getty Images

Населението в България е 6,52 милиона души според предварителните данни на Националния статистически институт към септември 2021 г. - месецът на кампанията за преброяването.

Данните все още не са обработени изцяло заради забавянето на процеса - първо заради срива на електронната система за регистриране на гражданите, но и заради Covid-пандемията, липсата на преброители и надценения процент на хората, които са поискали да използват услугата за е-преброяване.

"Ние очаквахме да имаме 60-70 процента електронно преброени лица, за съжаление не успяхме да постигнем процента на електронно преброени лица от предходното преброяване от 2011 г.", каза директорът на НСИ Сергей Цветарски.

Само около 34% са се преброили през онлайн-платформата на НСИ - т.е. двойно по-малко от очакваното. В София над 60% от хората са се преброили електронно. Заради тези ограничения окончателната обработка на данните ще се забави поне до март 2022 г.

НСИ отчита спад на броя на живеещите в България граждани с 844 000 души - 11,5 процента по-малко от последното национално преброяване от 2011. Към 1 февруари 2011 година населението на Република България е било 7 364 570 души.

Това е най-големият спад за последните 4 преброявания по данни на НСИ.

Според последните статистически данни на НСИ от 31 декември 2020 г. - населението в страната е било 6 916 548 души. Ако прогнозните стойности са верни, то почти 400 000 души са "изчезнали" от България само за година и девет месеца.

Икономистът Георги Ангелов дава свое обяснение за този феномен - и то е свързано с Brexit.

"Заради Брекзит страната премахна свободното движение на хора от 1 януари миналата година. Много българи са се преместили във Великобритания преди крайния срок (31 декември 2020 г.). До скоро не знаехме колко точно, но сега вече имаме представа - според официалните данни, към септември 2021 година почти 331 хиляди българи са подали документи за статут", казва той.

Намаляването на населението в страната през последното десетилетие е значително. 53% от него се дължи на високата смъртност и ниската раждаемост, а останалата част е резултат от процеса на емиграция на хората в чужбина. Междувременно се променя и възрастовата структура на постоянно живеещите в България.

"Ако през 1992 г. 24% от населението е било до 17-годишна възраст, а 14% са били възрастните хора над 65 г. Сега е точно обратното - 14% население до 17 г. и 24% население над 65 г. Населението намалява и застарява", казва дирекотърт на "Демографска статистика" в НСИ Магдалена Костова.

Хората, които живеят в градовете на страната, вече са 74% от цялото население на България.

София е нараснала с 14,7% повече жители в сравнение с 2011 г. и стига до население от 1 480 000 души. Според последните данни от 2020 г. на НСИ жителите на столицата са били 1 308 412 души.

Расте броят на новопостроените жилища в страната - предимно в големите градове, но и в местата, в които е развит туристическият бранш. За сметка на това сградният фонд по селата намалява.

Има около 1700 преброителни участъка в България, които са изцяло необходени поради липса на желаещи преборители. Повечето от тях са в София - 1500, но от НСИ допускат, че вероятно поне половината от хората в тях са се преброили самостоятелно и електронно.

"Явно за столицата заплащането на преброителите беше неатрактивно, тъй като нямаше никакви желаещи. Това ни остави без необходимия брой преброители, не че не сме положили всички усилия, включително с местната администрация. Има още 600 участъка, които са частично обходени - дали заради заболяване или отказ, преброителите не са си свършили работата качествено и докрай", каза Костова.

За оценка на броя на населението е използван статистически метод, който да даде максимално близка стойност. Все още не са генерирани данните за показатели като образование, религия, етнос, майчин език и др. Сергей Цветарски предупреди, че проблемите с преброяването на място ще доведат до по-големи грешки при изчисляването на тази структура на населението, която има най-голямо значение за оформянето на държавните политики.

Петър Ганев от Института за пазарна икономика обръща внимание на няколко въпроса около данните на НСИ за броя на населението:

"Това е сериозна корекция от текущите данни на НСИ, които показваха население от около 6,9 млн. души в края на 2020 г. Тази корекция ще се отрази и на икономическите данни - например БВП на човек ще се покачи. Остава да видим и данните и по региони, и по градове. Интересно какви ще са данните за Пловдив и Варна и дали няма да има промяна във второто място", пише той.


Над 1/5 от населението е на 65+ години, Covid-19 удря всички демографски показатели


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо