Изборите, в които сръбският президент не излиза от хладилника, но все пак е навсякъде

Ако си мислите, че България е рекордьор по предсрочни избори в последно време, грешите. Рекорд предстои да бъде поставен съвсем скоро в Сърбия, където на 17 декември ще се проведат предсрочно парламентарни и местни избори.

Официално, от 14-те последни парламентарни вота - 12 са били предсрочни. Така въпреки че вече е най-дълго управлявалият премиер, и сега министър-председателят Ана Бърнабич няма да довърши мандата си - по решение на президента Александър Вучич.

Датата - 17 декември - я насрочи той, само няколко часа след като председателят на парламента свиква за същия ден извънредни местни избори.

Въпреки че от 26 май не е начело на управляващата Сръбска прогресивна партия, Вучич е най-активната личност в кампанията и официално е начело на листа с кандидати за депутати в 250-местния парламент.

Появява се по няколко пъти на ден в телевизионни интервюта и на предизборни митинги, а когато не е там, е в Инстаграм или Тик-ток.

“Толкова често съм в Ниш, че вече сигурно съм омръзнал на всички тук”, признава самият Вучич и допълва, че е бил в града около 80 пъти - повече от всички държавни ръководители от 1945 г. насам взети заедно.

Същото е, както и в предишната кампания, само че този път Вучич не излиза от хладилника, отбелязват някои местни медии.

И то без никаква ирония, защото преди президентските избори през март 2022 г. държавният глава буквално изскочи от хладилник, за да влезе в студиото на смятаната за близка до властта телевизия Pink.

"Стратегията на Вучич да остане на власт е именно неизменната му постоянна активност по време на всички кампании във всичките пет парламентарни вота, откакто партията му взе властта през 2012 г. - или средно на всеки две години. Нито едно правителство не е довършило мандата си, а стратегически планираните избори отвличат вниманието [на избирателите] от теми като протестите в страната или напрежението с Косово, поставяйки опозиционните партии постоянно в засада”, отбеляза преди няколко дни изданието “Политико”.

Oчакванията са вотът тази неделя да се превърне в своеобразен референдум за това ще може ли Прогресивната партия да продължи да управлява така, както преди масовите протести или общественият натиск ще надделее.

От това ще зависи или да пътят на Сърбия ще продължи към Европейския съюз и НАТО, ще се променят ли отношенията и с Русия и може ли да има промяна в позицията за незавимостта на Косово, която тя все още не признава.

В коалицията, чийто водач на листата е Вучич, влизат освен неговата партия, още Социалдемократическата партия, Партията на обединените пенсионери, Движението на социалистите, основано от бившия началник на службите Александър Вулин, Сръбското движение на обновление на бившия премиер Вук Драшкович и Сръбската народна партия.

“Листата обединява политика, резултати, хора, идеи и енергия. Тя не е партийна, нито коалиционна, тя е повече от това - тя е фронт, движение, тя е Сърбия”, заяви на едно от първите събития от предизборната кампания в Пирот сръбският президент.

За поддръжниците си Вучич е човекът, развил икономиката на страната, осигурил инвестиции и превърнал се в балансьор между Изтока и Запада.

Несъгласните с политиката му обаче казват, че всичко това е възможно благодарение на подхода му да опитва да подчинява всички - от привържениците си, до медиите и опозицията.

В отговор на критиките към управлението, на предизборно събитие в една от най-големите зали в Белград преди няколко седмици Вучич обясни, че “гражданите на Сърбия сами вземат решение как да се развива страната.”

На тези избори обаче дойде и политическият отговор: убийствата на ученици в два последователни дни през месец май, завършили с общо 19 жертви, доведоха не само до най-масовите протести срещу насилието, но и до политически проект, който се превърна в основния опозиционен играч преди вота.

Лидери на формацията “Сърбия против насилието” са Мирослав Мики Алексич и Мариника Тепич, които са подкрепени и от бившия кмет на Белград Драган Джилас и неговата Партия на свободата и правдата.

В началото на ноември в Крушевац Мариника Тепич обяви, че движението обединява 8 организации обща цел.

“Не се поддавайте на насилието, което се опитват да упражнят върху вас през последните седмици, а именно да ви изплашат с приказки за платени гласове, платени надници. Това се случва, за да ви държат след това отговорни, но и за да ви изплашат, да си кажете: "Ние не можем да сме срещу тях, те са платили всичко, купили са гласовете и няма смисъл да гласуваме на изборите." Има смисъл, има смисъл, защото кадрите от протестите показаха, че ние сме повече. Повече сме”.

Водачи на листи на предстоящите избори са още бившият премиер и основен коалиционен партньор на Вучич - Ивица Дачич, както и лидерът на Сръбската радикална партия, от чиито редици се ражда Сръбската прогресивна партия - Воислав Шешел.

За гласове ще се бори и коалицията между крайнодясната партия “Заветници” и националистическото движение “Двери”, която е за връщане на Косово в границите на Сърбия и се обявява се против членството на страната в ЕС и НАТО.

В парламента ще се опита да влезе Руската партия на Слободан Николич, която призовава за това Сърбия да се присъедини към Евразийския съюз, логото ѝ представлява картата на Русия, а слоганът - “Движението на сръбските русофили - един народ, една вяра, една кръв, завинаги!”

Според проучванията за управляващата Сръбска прогресивна партия биха гласували между 40 и 50 на сто от решилите да отидат до урните, докато за “Сърбия против насилието” - от 25 до 40%.

Анализаторите обаче отбелязват и друг важен факт: дори да успее да се затвърди във властта, управляващата партия може да отбележи решителна загуба на местните избори в столицата Белград.

Оставката на кмета Александър Шапич беше поредната от вълната оставки в десетки сръбски градове.

Предположенията са, че това е станало по партийно разпореждане на Вучич, за да може местният вот да се проведе през декември, заедно с извънредни парламентарни избори, за които вече имаше очаквания, че ще президентът ще насрочи именно тогава.

Сръбската столица е единственият град в страната , в който кметът не се избира пряко, а след гласуване сред общинските съветници, и в който към момента опозицията е убедена в победата си.

Въпреки че според анализаторите изборите в Белград има по-скоро "символично" значение, те могат да се превърнат в знак за това ще могат ли управляващите да започнат пореден мандат, който може и да не завършат или, както смята опозицията, това може да се превърне в началото на края на управлението на Вучич.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024