Фандъкова представи рекорден бюджет за София с проекти от предизборната ѝ кампания

Рекорден бюджет на София за 2023 г. в размер на 2,55 млрд лева предлага настоящият кмет на столицата Йорданка Фандъкова в понеделник. В разчетите обаче са заложени и проекти, които фигурираха в предизборната ѝ кампания още през 2019 г. и по план оттогава се очакваше да са готови до края на 2022 г.

„Първият бюджет, който представих като кмет през 2010 г., беше за 1,2 млрд. лв. Сега оставям бюджет, който е два пъти по-голям. На първо място това се дължи на увеличените собствените приходи на общината“, каза кметът на София при представянето на документа. Новият бюджет трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет през септември, а забавянето е заради късното приемане на държавния бюджет за годината - той беше одобрен от парламента чак през юли.

Нови улици, пак детски градини и канализация

Сред приоритетите на общината в Бюджет 2023 са изграждане и ремонт на улици, канализация и ремонт на тротоари. За инвестициите са предвидени рекордните над 670 млн. лв.

От тях 200 млн. лв. са изграждане на нови улици и булеварди, както и за ремонти. Предстои изграждането и на 100 км. канализация за 104 млн. лв., а близо 50 млн. лв. са предвидените средства за нови настилки на тротоарите.

Най-големият стратегически обект е изграждането на т.нар. трети градски ринг, който включва булевардите „Филип Кутев“ и „Тодор Каблешков“. Именно този мащабен проект фигурира и в предизборната програма на Фандъкова през 2019 г. В документа отпреди 4 години пише, че планът е бил тази инфраструктура да е готова "на етапи" до 2022 г.

Друг проблем, който фигурираше в програмата на Фандъкова и ГЕРБ преди предишните местни избори, а дори и преди тях, е липсата на места в детските градини и ясли в София.

Въпреки удвояването на столичния бюджет за 13 години казусът остава нерешен. При представянето на новия годишен бюджет Фандъкова обясни, че сега с новия бюджет в строителството на детски градини и училища ще бъдат инвестирани близо 60 млн. лв.

„Това са почти изцяло собствени средства на общината, с които финансираме строителството на 45 нови сгради на детски градини и ясли, както и на едно училище в „Манастирски ливади“, допълни кметицата на София, за която настоящият мандат е последен.

Други 80 млн. лв. в проектосметката за годината са предвидени за изграждане на 3 км. метро от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. За целта обаче Столичната община очаква одобрение на допълнителни средства и Фандъкова е поискала среща с финансовия министър Асен Василев.

„Това е бюджет, по който ще продължи да работи моят екип още два месеца, но и бюджет, по който ще работи и следващият кмет с екипа си“, отбеляза Фандъкова.

Йорданка Фандъкова, която е кмет на София от ноември 2009 г., този път няма да е кандидат на редовните местни избори, насрочени за 29 октомври 2023 г.

От партията ѝ - ГЕРБ - все още не са представили номинация за наследник на поста ѝ - заявката е, че това ще стане през септември - тоест дни преди старта на официалната предизборната кампания. Известните до момента кандидати са Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, Вили Лилков - издигнат от Инициативен коминет и подкрепен от малки десни формации като КОД на бившия здравен министър Петър Москов, депутатът Деян Николов от "Възраждане", Никола Вапцаров от коалиция "Левицата".

В понеделник стана ясно, че БСП-София подкрепя номинация на синдикалистката Ваня Григорова за кметския пост в София, но окончателното решение с кого социалистите ще влязат в конкуренцията за кметския пост предстои.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова започна кампанията пред ПСА, Митрофанова положи цветя в Лозенец

Румен Радев поздрави участници в забраненото шествие "Безсмъртен полк"

15:14 - 09.05.2024
Важно днес

Главчев предупреди за закъснение на изборния резултат от вота 2 в 1

Според премиера изборните комисии ще трябва да преброят 3 пъти повече числа от друг път

11:59 - 09.05.2024
Политика

Коя е Гордана Силяновска-Давкова - първата жена президент на Северна Македония

Тя отхвърля обвиненията в национализъм, но е против конституционните промени по пътя към ЕС

11:52 - 09.05.2024
Живот

Какъв ще е ефектът от новата организация на движението в центъра на София

Живеещи в района протестират, а отварянето на нови паркоместа е заложник на изборите

11:40 - 09.05.2024