Снимка: © Спаси София

Голяма част от зелената зона в София ще се превърне в синя, показва доклад, внесен в Столичния общински съвет от независимия съветник Борис Бонев от "Спаси София". 

След промяната синята ще обхваща и в Първия градски ринг - очертанията му са от бул. "Сливница", ул. "Опълченска", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Ген. Данаил Николаев" и бул. "Пенчо Славейков". Границите на разширението са повторени и от втори доклад на съветника Зафир Зарков от ГЕРБ - СДС. 

Бонев внася и искане за максимум до три паркоместа със служебен абонамент на административен адрес на институциите в центъра, съобщи "Дневник". 

"За това ни се иска да помислим малко през есента - как точно да го направим. Сега предлагаме служебният абонамент да отпадне в неработните дни," каза той пред медията. 

Зафир Зарков даде пример за прекалено използване на служебни абонаменти от служители на Столична община - по негови думи тя разполага с каре за паркиране в северната част на площад "Св. Александър Невски" и още 8 места на ул. "Московска". 

Паркирането в синя зона струва 2 лева на час при максимален престой 2 часа, докато в зелената цената е 1 лев на час до 4 часа. Бонев обясни пред "Дневник", че целта на разширението на синята е повече софиянци да се откажат да пътуват с автомобил до центъра:

"Така ще има къде да паркират живеещите там, както и приходящите," добави той. 

Според доклада работното време на синята зона ще се удължи с час, като вече ще продължава от 8 ч. до 20:30 ч през седмицата, от 10 до 20:30 ч. в събота и от 10 до 18 ч. в неделя.

"Сега синята зона е до 19:30 ч. и след това местата се заемат, защото стават безплатни, а хората с годишни винетни стикери, като се върнат от работа, пак няма къде да оставят колите си," посочи причината Бонев. 

Двата доклада ще бъдат разгледани на сесия на СОС в края на юли, като ще има едномесечен сорк за консултации и писмени становища - ако корекциите бъдат приети, ще влязат сила от края на август, заяви Бонев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия