Предпоследно: 120 лв. добавка за всяка пенсия от октомври, базовото увеличение се отлага за Коледа Снимка: © Булевард България

Народното събрание отново изпадна в патова ситуация заради противоречията при гласуването на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване.

Заседанието на парламента беше прекратено с мнозинство от всички партии без ГЕРБ и БСП, след като се оказа, че няма съгласие между депутатите по сроковете, в които ще влязат в сила новите по-високи пенсии.

Спорът е по въпроса дали минималната пенсия да се вдигне от 300 на 370 лв. още от 1 октомври и останалите да се увеличат средно с 12,5%, при положение че от тази дата ще започне изплащането и на месечни добавки за всеки пенсионер в размер на 120 лв.

В късния следобед Комисията по бюджет и финанси прие преизчисляването на пенсиите да се отложи за края на годината, но остава това решение да се гласува и в пленарна зала в четвъртък.

Малко по-рано днес председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански предложи нови поправки ден след като текстовете вече бяха гласувани на второ четене в пленарна зала.

В проекта на ИТН се залага нов срок за приетото увеличение на минималната пенсия до 370 лв. - вместо от 1 октомври това следва да стане от 25 декември 2021 г., т.е. от Коледа.

Той не обясни защо е избрана точно тази дата за увеличаването на праговете на пенсиите. Коментарът му от трибуната на парламента беше, че "предложението може да обхване периода на края на тази година и началото на следващата".

Каримански предложи преоценка на бюджетните показатели заради несъответствието между планирани приходи и разходи след серията от гласувани поправки на 7 септември. Той уточни, че са проведени допълнителни разговори с парламентарните групи, финансовия министър Асен Василев, социалното министерство на Гълъб Донев и експерти. На база на това депутатът от ИТН предложи още:

- проектът на ДПС за добавка от по 120 лв. върху всяка пенсия да влезе в сила, считано от 1 октомври 2021 г. до края на 2021 г. Въпреки че депутатите приеха едновременно две различни предложения за +100 и +120 лв. месечна добавка, ще се изплаща само по-големият размер от сто и двадесет лева.

- проектът на "Изправи се! Ние идваме" за увеличение на обезщетението за майчинство през втората година до 650 лв. също би трябвало да влезе в сила от 1 октомври 2021 г. и да се изпълнява до края на срока на Бюджет 2021.

В сряда нито едно от тези предложения не беше подложено на гласуване, тъй като депутатите от "Демократична България" поискаха парламентът да излезе в почивка за 15 минути. Текстът с променените показатели в социалния бюджет беше раздаден от ИТН на депутатите в пленарната зала непосредствено преди готвеното гласуване.

След почивката Каримански отново взе думата и този път предложи гласуването на промените в бюджета за обществено осигуряване да се отложи с един ден. Той поиска свикване на извънредно заседание на бюджетната комисия, защото между партиите още няма съгласие по промените.

Протест дойде едновременно от БСП и от ГЕРБ.

Георги Свиленски попита ИТН "защо само за 24 часа успяхме да излъжем няколко пъти българските пенсионери" и как парламентът може да прегласува трети път текст, който вече е приет на второ четене.

"Предупреждавах, че ще ви удари токът. Сега токът ви тресе. Има един начин, по който това да спре. Просто извадете тази тел от контакта. Извадете я, защото в момента минирате работата на следващото редовно правителство. Такова може да не се състави заради такива решения. Не забравяйте, че предстои гласуване на следващия бюджет - представете си там какво ще стане", каза Тома Биков от ГЕРБ от трибуната на парламента.

Дебатите в залата бяха прекратени, след като Йордан Цонев обяви, че ДПС ще подкрепи искането на "Има такъв народ" за ново заседание на Бюджетната комисия. Със 129 гласа "за" депутатите приеха да закрият заседанието си в сряда и да отложат актуализацията на бюджета с още един ден.

Против/въздържал се гласуваха 56 депутати от ГЕРБ и 33 от БСП. Един човек от "Демократична България" също даде глас "против", а двама - "въздържал се".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев поиска парламента да освободи паркинга до "Александър Невски"

Депутатите продължават да ползват зоната край храма

19:58 - 08.12.2023
Важно днес

Христо Хинков: Ще подам оставка, ако одитът на "Пирогов" не е верен

Хинков определи поведението на депутатите от ГЕРБ и ДПС в Народното събрание като "безпрецедентен случай".

18:38 - 08.12.2023
Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023