Снимка: © Getty Images

На брифинг с Министерския съвет бе представено мобилното приложение, през което ще можем да се информираме за разпространението на коронавируса в България. 

"Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа на информация," съобщи премиерът Бойко Борисов.

Едната част от системата ще следи за прибиращите хора от чужбина и ще помага на МВР да следи за спазването на карантината. Тя ще се използва и от РЗИ, предоставяйки данни за здравословното състояние на населението, като достъп ще имат още и лекарите, които ще могат да регистрират пациенти и смъртни случаи.

Втората ще представлява мобилно приложение, през което потребителите ще могат сами да проверяват здравословното си състояние, чрез въвеждане на ЕГН, симптоми и хронични заболявания. При наличие на симптоми информацията ще достига до личните им лекари, които ще я проверяват и евентуално потвърждават в системата. 

Ръководителят на Националния оперативен щаб каза, че данните от приложението могат да помогне много, за да се вземе аргументирано решение за намаляване на ограничителни мерки срещу  вируса в бъдеще.

В приложението ще могат да бъдат открити и карти с подробна информация за разпространението на Covid-19 в държавата.

Още по темата: 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети