Болните от коронавирус може да са много повече на Johns Hopkins University, която следи разпространението на коронавируса е един от основните източници на информация в световен мащаб. Оказа се, че картата е правена от международната компания ESRI, специализирана в конструирането на карти, която има клон и в България.

Българският офис вече е програмирал и локална карта, която следи разпространението на коронавируса в България - по градове - информация, която често се губи в брифингите на Националния кризисен щаб, тъй като акцентът са новите болни.

Двете карти - локалната и глобалната имат връзка помежду си, така че потребители могат да се прехвърлят и в дашборда на Johns Hopkins University.

"ЕСРИ България е част от семейството на Esri Inc – калифорнийска компания, пионер и световен лидер в сферата на Географски информационни системи (ГИС)", коментира Миглена Кузманова, специалист в ЕСРИ България работещ по българската карта.

"Esri Inc. партнира с института Джон Хопкинс като предоставя ГИС софтуер за тяхната научна и изследователска дейност. Един от предоставените продукти e именно ArcGIS Operations Dashboard, на базата на който е разработена и станалият популярен дашборд за разпространението на коронавируса по света.

Ние в България реализирахме българския дашборд на базата на същия продукт, тъй като считаме, че в настоящата ситуация достъпът до навременна информация и нейният анализ са от първостепенно значение", каза още Миглена Кузманова пред boulevardbulgaria.bg.

На картата има лесно достъпна и полезна информация, като например развитието на кривата на разпространение на смъртните случаи и на излекуваните. Можете да видите какъв процент и колко са хората в рисковата възрастова група над 65 години във всеки град.

Дашбордът отразява информацията от брифингите на Националния операционен щаб за борба с коронавируса, като показателите на картата се обновяват два пъти дневно в съответните часове, в които ръководителят на щаба ген. Мутафчийски обявява новините за Covid-19 - в 08:00 ч. сутрин и в 17:00 ч. следобед.

Още в началото на пандемията компанията са изпратили писмо до щаба, предлагайки своята безвъзмездна помощ.

"В настоящата ситуация реализирахме дашборда, за да е полезен за обществото и за взимащите решения, като поетапно го допълваме с нов тип данни, които считаме за полезни при анализа на разпространението на вируса," каза още Кузманова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024