Болните от коронавирус може да са много повече  на Johns Hopkins University, която следи разпространението на коронавируса е един от основните източници на информация в световен мащаб. Оказа се, че картата е правена от международната компания ESRI, специализирана в конструирането на карти, която има клон и в България.

Българският офис вече е програмирал и локална карта, която следи разпространението на коронавируса в България - по градове - информация, която често се губи в брифингите на Националния кризисен щаб, тъй като акцентът са новите болни. 

Двете карти - локалната и глобалната имат връзка помежду си, така че потребители могат да се прехвърлят и в дашборда на Johns Hopkins University.

"ЕСРИ България е част от семейството на Esri Inc – калифорнийска компания, пионер и световен лидер в сферата на Географски информационни системи (ГИС)", коментира Миглена Кузманова, специалист в ЕСРИ България работещ по българската карта.

"Esri Inc. партнира с института Джон Хопкинс като предоставя ГИС софтуер за тяхната научна и изследователска дейност. Един от предоставените продукти e именно ArcGIS Operations Dashboard, на базата на който е разработена и станалият популярен дашборд за разпространението на коронавируса по света.

Ние в България реализирахме българския дашборд на базата на същия продукт, тъй като считаме, че в настоящата ситуация достъпът до навременна информация и нейният анализ са от първостепенно значение", каза още Миглена Кузманова пред boulevardbulgaria.bg.

На картата има лесно достъпна и полезна информация, като например развитието на кривата на разпространение на смъртните случаи и на излекуваните. Можете да видите какъв процент и колко са хората в рисковата възрастова група над 65 години във всеки град.

Дашбордът отразява информацията от брифингите на Националния операционен щаб за борба с коронавируса, като показателите на картата се обновяват  два пъти дневно в съответните часове, в които ръководителят на щаба ген. Мутафчийски обявява новините за Covid-19 - в 08:00 ч. сутрин и в 17:00 ч. следобед. 

Още в началото на пандемията компанията са изпратили писмо до щаба, предлагайки своята безвъзмездна помощ.

"В настоящата ситуация реализирахме дашборда, за да е полезен за обществото и за взимащите решения, като поетапно го допълваме с нов тип данни, които считаме за полезни при анализа на разпространението на вируса," каза още Кузманова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: