Болните от коронавирус може да са много повече на Johns Hopkins University, която следи разпространението на коронавируса е един от основните източници на информация в световен мащаб. Оказа се, че картата е правена от международната компания ESRI, специализирана в конструирането на карти, която има клон и в България.

Българският офис вече е програмирал и локална карта, която следи разпространението на коронавируса в България - по градове - информация, която често се губи в брифингите на Националния кризисен щаб, тъй като акцентът са новите болни.

Двете карти - локалната и глобалната имат връзка помежду си, така че потребители могат да се прехвърлят и в дашборда на Johns Hopkins University.

"ЕСРИ България е част от семейството на Esri Inc – калифорнийска компания, пионер и световен лидер в сферата на Географски информационни системи (ГИС)", коментира Миглена Кузманова, специалист в ЕСРИ България работещ по българската карта.

"Esri Inc. партнира с института Джон Хопкинс като предоставя ГИС софтуер за тяхната научна и изследователска дейност. Един от предоставените продукти e именно ArcGIS Operations Dashboard, на базата на който е разработена и станалият популярен дашборд за разпространението на коронавируса по света.

Ние в България реализирахме българския дашборд на базата на същия продукт, тъй като считаме, че в настоящата ситуация достъпът до навременна информация и нейният анализ са от първостепенно значение", каза още Миглена Кузманова пред boulevardbulgaria.bg.

На картата има лесно достъпна и полезна информация, като например развитието на кривата на разпространение на смъртните случаи и на излекуваните. Можете да видите какъв процент и колко са хората в рисковата възрастова група над 65 години във всеки град.

Дашбордът отразява информацията от брифингите на Националния операционен щаб за борба с коронавируса, като показателите на картата се обновяват два пъти дневно в съответните часове, в които ръководителят на щаба ген. Мутафчийски обявява новините за Covid-19 - в 08:00 ч. сутрин и в 17:00 ч. следобед.

Още в началото на пандемията компанията са изпратили писмо до щаба, предлагайки своята безвъзмездна помощ.

"В настоящата ситуация реализирахме дашборда, за да е полезен за обществото и за взимащите решения, като поетапно го допълваме с нов тип данни, които считаме за полезни при анализа на разпространението на вируса," каза още Кузманова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024