Преглед на печата в старозагорско кафене - вестникът на "Величие"

Делничен ден, 8:30 сутринта. Искам да изпия едно кафе и да седна някъде. В Стара Загора местата за това са достатъчно, но се спирам на едно заведение, което освен кафе, предлага и някакви изчанчени закуски, каквито в София не съм виждал. Хем сандвич, ама не точно. Симпатична сервитьорка приготвя поръчката ми, а на входа си взимам вестник "Красива България" - изданието на ПП "Величие". То е продължение на местния вестник от района на с. Неофит Рилски - "Красиво Ветрино".

Защо малко старозагорско кафене ще предлага политическа пропаганда? Отговора получих малко по-късно.

Зачетох се във вестника - 16 страници, които громят мафията и възхвалят българщината. Няколко различни текста, но всъщност един и същи, разтегнат като одрински локум. Прави впечатление, че автор на текстовете няма, но пък ако човек е изгледал 1-2 интервюта на Ивелин Михайлов - създател на "Исторически парк", ще разбере, че той ги е писал или най-малкото е диктувал и редактирал.

От първата страница ме гледа Паисий Хилендарски, а над него заглавието "Как да си върнем България". Малкият вестник ми напомня на изданието на "Атака" отпреди години, което по същия начин облъчваше избирателите, но винаги Волен Сидеров беше пръв. Тук трябва да се зачетеш, за да разбереш кой е лидерът Слънце.

Снимките във вестника са взимани откъде ли не - "Свободна Европа", "Факти" и дори сайта "14 часа" (няма грешка).

Думите в изданието повтарят мантрата на "Величие" и пишман полковника Николай Марков - ЕС и НАТО не са ни проблем, мафията и корупцията са. Толкова хубаво. Критичното мислене не е силата на българина, та тези приказки наистина звучат логично. Ето един цитат за усилието, което можем да положим, за да оправим държавата:

"Когато човек иска да си намери приятелка, намира и време, и пари за това, но когато стане въпрос за България, той не може да намери време".

НастръхнАх. България ми е гадже, ама за да съм истински българин, да я бия ли, или само да ми прави салатата?

Сред темите на вестника, разбира се, е и войната в Украйна, като според издателите българските управници тикат България към война. Как точно - не става ясно, но скоро ще сме на фронта. И макар първите изречения на този външнополитически анализ за войната да звучат също логично, малко по-надолу в редовете се чете изречението, че "Украйна е жертва на своето управление".

Не е жертва на Русия или на президента Путин, а на собствената си държава. Един вид, Украйна сама си е виновна. Русия не се споменава нито веднъж. Още по-надолу се говори и за създаването на "нова димпломатическа визия". Познавайки носталгията на Ивелин Михайлов по соца, тази "нова димпломатическа визия" няма да е много нова.

Отделени са и няколко страници за програмата на "Величие", която звучи досущ като на човек, седнал да пие ракия:

  • "България да е водещ културен, икономически и политически фактор" - ние вече сме, ама що да не сме повече.
  • "Реализиране на иновативни социални и екологични модели за устойчиво и обществено развитие", без обаче да разбираме какви са тези модели.
  • "Качествено повишаване на благосъстоянието и самочувствието на българските граждани като носители на уникална държавно-творческа същност" - с други думи "България на три морета", но може и повече, щото така е било и така трябва.
  • "Възстановяване на традиционните български светини: семейство, култура, образование, наука и историческа памет" - това е като горните три, ама написано по друг начин.

Заглеждането в страниците показва и един друг лош стар навик на Ивелин Михайлов - създаването на фирми, сайтове и пак фирми. Например можеш да си дарител като физическо лице към титуляр "Величие", но юридическите лица могат да го даряват към "Родолюбци за България". Издател на вестника е "Блаженство" ЕООД, сайтът е krasivabalgaria.bg, регистриран с мейла на Together.bg

С това си име, "Красива България", вестникът не те кара да мислиш, че това е партийна пропаганда.

Точно както Волен Сидеров си беше кръстил вестника "Вестник за метрото" и го раздаваше безплатно по софийските станции. Kато за полуприкрит партиен вестник, "Красива България" перфектно изважда ценностите на партия "Величие", но има един голям пропуск, който големият брат Сидеров не беше забравил - в страниците на вестника си Ивелин Михайлов не е добавил кръстословица и судоку.

Нищо, на следващите избори есента. А защо в това сладко кафене имаше партиен вестник? Ето обяснението от сервитьорката - "Ами той брата на собственика се занимава с такива неща и донесе, който иска да си вземе". Кратко и ясно.

Аз си взех два, за да не се прецака някой друг.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024