Снимка: © bTV

На заседание на парламентарната комисия по енергетика във вторник бяха прекратени мандатите на Георги Златев и Владко Владимиров като членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Чрез същия жребий беше определено, че Александър Йорданов, който също е член на комисията, ще изкара мандата си докрай.

Йорданов е предложен и избран от партията на бизнесмена Веселин Марешки "Воля". От същата политическа сила беше предложен и Георги Златев. Владко Владимиров е номинация на бившата формация "Обединени патриоти", формирана при предишното управление между ВМРО и НФСБ.

Преди това депутатите приеха процедурата за прилагане на жребия с 11 гласа "за" и по трима против и въздържали се.

Този ред на прекратяване беше заложен с приетите миналата седмица промени в Закона за енергетиката, с които управляващите намериха начин да подменят състава на регулатора. Чрез тях той беше намален от 9 на 5 членове, а днес промененият закон влиза в сила, след като бе обнародван в "Държавен вестник". След промяната на правилата мандатите си ще продължат още Пенка Трендафилова - номинация на "Воля" и Димитър Кочаков, предложен от БСП.

Преди жребия депутатът от ГЕРБ Жечо Станков - бивш зам.-министър на енергетиката, обяви, че неправителствени организации вече са сезирали Европейската комисия за подмяната на състава на енергийния регулатор и "този жребий няма да има значение, защото загубилите постовете си чрез него ще могат да си продължат мандатите, когато Брюксел се намеси".

Заради изтекли мандати ще бъдат сменени сегашният председател на КЕВР Иван Иванов и експертът в сектор "Енергетика" Евгения Харитонова, която е член на комисията.

Станислав Тодоров се спряга за бъдещ председател на регулатора. Той е номинация на "Продължаваме промяната". За член на КЕВР е предложен Благой Голубарев от "Има такъв народ", твърди "Дневник".

Отделно парламентарната комисия по енергетика отхвърли проекта на ГЕРБ, с който се предлагаше да бъде приета компенсация за общините заради скъпия ток. "Против" проекта гласуваха седем народни представители.


Регулаторите с изтекли мандати ще са най-сложната задача пред новата властАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет

Протестът на превозвачите на 18 май остава, но без блокади

Кабинетът е предложил няколко решения по исканията на превозвачите