Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи на сутрешен брифинг, че уволнява цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), включително изпълнителния директор Стоян Мавродиев. Причината - банката е сключила договор за целево кредитиране със 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп", коeто се занимава със събиране на банкови задължения. 

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Финансовият министър каза, че никой не се е консултирал с него. На министъра на икономиката, който е принципал, съм му разпоредил да освободи незабавно всички. Да свика борд и да освобождава всичко в нея (б.а. - банката)", каза Борисов.

Компанията е еднолична собственост на Юлиян Цампаров (управител в агенцията за събирания на вземания "С.Г. Груп"). Създадена е през 2015 г. с 50 000 лв. капитал, но справката във финансовите й отчети показва, че приходите от дейността й не надвишават 3 000 лева на година. Кредитът от държавната ББР е бил планиран да се изплаща за 10-годишен период, съобщи "Капитал". 

Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

Вчера коалицията "Демократична България" обвини ръководството на ББР в "корупционна операция" и поиска оставката на борда. 

"С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", се казва в позицията на ДБ. 

Новината за заема от ББР вече предизвика смущения на ниво Министерски съвет. Вицепремиерът Томислав Дончев призова Банката за развитие да предостави "пълна информация за отпускането на кредита". Той посочи, че не разполага с данни за дейността на кредитираното дружество, но определи сделката с думите "Това не е добре". 

Странният случай с финансирането на колекторски бизнес е аргументиран от директора на ББР Стоян Мавродиев по следния начин: 

"Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия". 

Допълнителна причина за напрежение около ББР идва и поради факта, че около 700 млн. лв. от икономическите мерки на правителството за помощ на бизнеса след кризата с Covid-19 ще минат през държавната банка - вкл. гаранции по корпоративни кредити и безлихвени заеми за работници в неплатен отпуск. 

Прочети