Премиерът уволни ръководството на ББР след заема за 75 млн. лв Снимка: © Getty Images

Премиерът Бойко Борисов съобщи на сутрешен брифинг, че уволнява цялото ръководство на Българската банка за развитие (ББР), включително изпълнителния директор Стоян Мавродиев. Причината - банката е сключила договор за целево кредитиране със 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп", коeто се занимава със събиране на банкови задължения.

"Възмутен съм от това, което направи ББР. Финансовият министър каза, че никой не се е консултирал с него. На министъра на икономиката, който е принципал, съм му разпоредил да освободи незабавно всички. Да свика борд и да освобождава всичко в нея (б.а. - банката)", каза Борисов.

Компанията е еднолична собственост на Юлиян Цампаров (управител в агенцията за събирания на вземания "С.Г. Груп"). Създадена е през 2015 г. с 50 000 лв. капитал, но справката във финансовите й отчети показва, че приходите от дейността й не надвишават 3 000 лева на година. Кредитът от държавната ББР е бил планиран да се изплаща за 10-годишен период, съобщи "Капитал".

Решението за заема е взето в края на март по време на вече обявеното извънредно положение заради коронавируса.

Вчера коалицията "Демократична България" обвини ръководството на ББР в "корупционна операция" и поиска оставката на борда.

"С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", се казва в позицията на ДБ.

Новината за заема от ББР вече предизвика смущения на ниво Министерски съвет. Вицепремиерът Томислав Дончев призова Банката за развитие да предостави "пълна информация за отпускането на кредита". Той посочи, че не разполага с данни за дейността на кредитираното дружество, но определи сделката с думите "Това не е добре".

Странният случай с финансирането на колекторски бизнес е аргументиран от директора на ББР Стоян Мавродиев по следния начин:

"Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия".

Допълнителна причина за напрежение около ББР идва и поради факта, че около 700 млн. лв. от икономическите мерки на правителството за помощ на бизнеса след кризата с Covid-19 ще минат през държавната банка - вкл. гаранции по корпоративни кредити и безлихвени заеми за работници в неплатен отпуск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023