Снимка: © ББР

Българската банка за развитие е сключила договор за целево кредитиране със 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп", която се занимава със събиране на банкови задължения. 

Компанията е еднолична собственост на Юлиян Цампаров (управител в агенцията за събирания на вземания "С.Г. Груп"). Създадена е през 2015 г. с 50 000 лв. капитал, но справката във финансовите й отчети показва, че приходите от дейността й не надвишават 3 000 лева на година. Кредитът от държавната ББР ще се изплаща за 10-годишен период, съобщава "Капитал". 

Странният случай с финансирането на колекторски бизнес е аргументиран от директора на ББР Стоян Мавродиев по следния начин: 

"Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия". 

През 2019 г. компанията "С.Г. Груп" е изкупила пакет от 538 млн. лв. лоши кредити на Първа инвестиционна банка. Според информация на "24 часа", новата сделка за финансиране на "Свети Георги груп" е за откупуването на необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка.

От коалицията "Демократична България" обвиниха ръководството на ББР в "корупционна операция" и поискаха оставката на борда. 

"С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", се казва в позицията на ДБ. 

Новината за заема от ББР предизвика смущения и на ниво Министерски съвет. 

Вицепремиерът Томислав Дончев призова Банката за развитие да предостави "пълна информация за отпускането на кредита". Той посочи, че не разполага с данни за дейността на кредитираното дружество, но определи сделката с думите "Това не е добре". 

Допълнителна причина за напрежение около ББР идва и поради факта, че около 700 млн. лв. от икономическите мерки на правителството за помощ на бизнеса след кризата с Covid-19 ще минат през държавната банка - вкл. гаранции по корпоративни кредити и безлихвени заеми за работници в неплатен отпуск. 

От обяснението на Томислав Дончев става ясно, че заемът за "Свети Георги Груп"  не е отпуснат по линия на новия пакет от мерки. 

До момента няма коментар по казуса от министъра на икономиката Емил Караниколов, който упражнява правата на дъжравата в общото събрание на акционерите на ББР.

Премиерът уволни ръководството на ББР след заема за 75 млн. лв


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети