Снимка: © ББР

Българската банка за развитие е сключила договор за целево кредитиране със 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп", която се занимава със събиране на банкови задължения. 

Компанията е еднолична собственост на Юлиян Цампаров (управител в агенцията за събирания на вземания "С.Г. Груп"). Създадена е през 2015 г. с 50 000 лв. капитал, но справката във финансовите й отчети показва, че приходите от дейността й не надвишават 3 000 лева на година. Кредитът от държавната ББР ще се изплаща за 10-годишен период, съобщава "Капитал". 

Странният случай с финансирането на колекторски бизнес е аргументиран от директора на ББР Стоян Мавродиев по следния начин: 

"Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия". 

През 2019 г. компанията "С.Г. Груп" е изкупила пакет от 538 млн. лв. лоши кредити на Първа инвестиционна банка. Според информация на "24 часа", новата сделка за финансиране на "Свети Георги груп" е за откупуването на необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка.

От коалицията "Демократична България" обвиниха ръководството на ББР в "корупционна операция" и поискаха оставката на борда. 

"С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", се казва в позицията на ДБ. 

Новината за заема от ББР предизвика смущения и на ниво Министерски съвет. 

Вицепремиерът Томислав Дончев призова Банката за развитие да предостави "пълна информация за отпускането на кредита". Той посочи, че не разполага с данни за дейността на кредитираното дружество, но определи сделката с думите "Това не е добре". 

Допълнителна причина за напрежение около ББР идва и поради факта, че около 700 млн. лв. от икономическите мерки на правителството за помощ на бизнеса след кризата с Covid-19 ще минат през държавната банка - вкл. гаранции по корпоративни кредити и безлихвени заеми за работници в неплатен отпуск. 

От обяснението на Томислав Дончев става ясно, че заемът за "Свети Георги Груп"  не е отпуснат по линия на новия пакет от мерки. 

До момента няма коментар по казуса от министъра на икономиката Емил Караниколов, който упражнява правата на дъжравата в общото събрание на акционерите на ББР.

Премиерът уволни ръководството на ББР след заема за 75 млн. лв

Прочети