"Не звучи добре": 75 млн. лв. държавен заем на фирма за изкупуване на лоши кредити Снимка: © ББР

Българската банка за развитие е сключила договор за целево кредитиране със 75 млн. лв. на дружеството "Свети Георги Груп", която се занимава със събиране на банкови задължения.

Компанията е еднолична собственост на Юлиян Цампаров (управител в агенцията за събирания на вземания "С.Г. Груп"). Създадена е през 2015 г. с 50 000 лв. капитал, но справката във финансовите й отчети показва, че приходите от дейността й не надвишават 3 000 лева на година. Кредитът от държавната ББР ще се изплаща за 10-годишен период, съобщава "Капитал".

Странният случай с финансирането на колекторски бизнес е аргументиран от директора на ББР Стоян Мавродиев по следния начин:

"Финансирането от ББР конвертира чрез специализиран посредник неликвидни в ликвидни активи, което ще позволи на финансовите институции от своя страна да използват получения ресурс за подкрепа към малки и средни предприятия".

През 2019 г. компанията "С.Г. Груп" е изкупила пакет от 538 млн. лв. лоши кредити на Първа инвестиционна банка. Според информация на "24 часа", новата сделка за финансиране на "Свети Георги груп" е за откупуването на необслужвани заеми от Пощенска банка и Общинска банка.

От коалицията "Демократична България" обвиниха ръководството на ББР в "корупционна операция" и поискаха оставката на борда.

"С парите на данъкоплатците се финансира колекторска компания. В момента, в който милиони българи задлъжняват, бюджетът финансира съмнителни групировки, които да изкупят дълговете на гражданите да упражняват тормоз", се казва в позицията на ДБ.

Новината за заема от ББР предизвика смущения и на ниво Министерски съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев призова Банката за развитие да предостави "пълна информация за отпускането на кредита". Той посочи, че не разполага с данни за дейността на кредитираното дружество, но определи сделката с думите "Това не е добре".

Допълнителна причина за напрежение около ББР идва и поради факта, че около 700 млн. лв. от икономическите мерки на правителството за помощ на бизнеса след кризата с Covid-19 ще минат през държавната банка - вкл. гаранции по корпоративни кредити и безлихвени заеми за работници в неплатен отпуск.

От обяснението на Томислав Дончев става ясно, че заемът за "Свети Георги Груп" не е отпуснат по линия на новия пакет от мерки.

До момента няма коментар по казуса от министъра на икономиката Емил Караниколов, който упражнява правата на дъжравата в общото събрание на акционерите на ББР.

Премиерът уволни ръководството на ББР след заема за 75 млн. лв


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023