"Преминахме първа фаза": Нови облекчения в живота на Германия Снимка: © Getty Images

Германия се готви за допълнително облекчение на мерките за безопасност, след като последните анализи на ситуацията с епидемията Covid-19 са показали, че няма влошаване на заболеваемостта.

Броят на новите случаи в страната намалява стабилно, макар че все още остава в обхвата на трицифрени стойности.

Канцлерът Ангела Меркел посочи, че данните са обнадеждаващи и че "първата фаза на пандемията вече е зад гърба ни". Целта за забавяне на разпространението на вируса е постигната, казва още тя.

Въпреки всичко Меркел призовава за запазване на основните санитарни изисквания като поддържане на социална дистанция и носене на предпазни маски на обществени пространства.

Всички магазини в Германия ще могат отново да отворят врати при определени хигиенни условия, независимо от площта на търговските обекти.

Спортуването на открито ще бъде разрешено, но само при условие, че атлетите спазват дистанция от 1,5-2 метра помежду си и не влизат във физически контакт при игра.

Бундеслигата ще може да продължи прекъснатия си сезон след средата на май, но мачовете ще се играят без публика.

Болниците и социалните домове ще могат отново да посрещат по един близък на пациент, след като досега свижданията бяха забранени заради съображения за сигурност.

Общите ограничения за срещи между хората остават в сила до 5 юни, но ще се направи изключение за събиранията на членове на две семейства при спазване на 1,5 м дистанция.

Отговорността за допълнителното отпускане на мерките ще се повери на властите на регионално ниво, но всяка провинция е длъжна да въведе обратно режим на изолация, ако новите случаи на Covid-19 надвишат 50 на 100 000 жители.

Ангела Меркел обърна внимание на големите разлики между разпространението на болестта в различните региони на страната - източните провинции са значително по-слабо засегнати в сравнение с Бавария, например.

"Трябва да бъдем много внимателни, за да не допуснем този успех да ни се изплъзне", казва още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024