"Преоткрий България": Държавата и бизнесът създадоха нова платформа за подпомагане на туризма Снимка: © Getty Images

Държавата и бизнесът в България се обединиха в създаването на онлайн платформата „Преоткрий България“. Тя представлява резервационна система и започва да функционира от 1 юни в помощ на туризма и на българските производители.

Това стана ясно на брифинг на министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на туризма Николина Ангелкова и този на земеделието и храните – Десислава Танева.

Представители на бизнеса представиха онлайн системата, в която всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват своите оферти за лятна ваканция и резервации.

„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услугата, както и за чужденците впоследствие“, каза Филип Анастасиу – управител на „Метро България“.

Според него потребителите, когато резервират ваканция, нощувка или вечеря, ще бъдат сигурни, че избират да отидат на сигурно място, където хигиената и социалната дистанция са гарантирани.

Георги Гъневски, който е ръководител на проекта, съобщи, че цел на програмата е да върне българските храни в менютата на ресторантите.

"Задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери", каза той.

„Искаме да ви представим един продукт между бизнеса в България и две международни компании, както и по-малки български и държавата по отношение на това как по един по-иновативен начин може да помогнем на малкия и средния бизнес, на производителите на България на храни, на хотелите, на ресторантите и изобщо на организацията оттук нататък на живота по отношение на това каква дисциплина трябва да се спазва при трудовата заетост“, каза Емил Караниколов.

Той добави, че целта тази година е да се разчита на българските туристи, „да се спечели потребителят и да помогнем на сектора, който в момента изпитва изключителна трудност“.

"Това, което Министерството на туризма прави, е свързано с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на Европейската комисия, за да работят. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока", каза Николина Ангелкова.

„Ние ще промотираме тази платформа и ще насърчим хотелите и ресторантьорите да участват в резервационната система, която е безплатна. Ще се опитаме да подмпомогнем и минимализираме риска”, каза още министърът на туризма.

Десислава Танева отбеляза, че Българската агенция по безопасност на храните ще следи за спазването на хигиенните изисквания във всички хотели и ресторанти, използващи програмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024