"Преоткрий България": Държавата и бизнесът създадоха нова платформа за подпомагане на туризма Снимка: © Getty Images

Държавата и бизнесът в България се обединиха в създаването на онлайн платформата „Преоткрий България“. Тя представлява резервационна система и започва да функционира от 1 юни в помощ на туризма и на българските производители.

Това стана ясно на брифинг на министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на туризма Николина Ангелкова и този на земеделието и храните – Десислава Танева.

Представители на бизнеса представиха онлайн системата, в която всички хотели и ресторанти ще могат да публикуват своите оферти за лятна ваканция и резервации.

„Целта е да направим сигурен продукт за българския потребител на услугата, както и за чужденците впоследствие“, каза Филип Анастасиу – управител на „Метро България“.

Според него потребителите, когато резервират ваканция, нощувка или вечеря, ще бъдат сигурни, че избират да отидат на сигурно място, където хигиената и социалната дистанция са гарантирани.

Георги Гъневски, който е ръководител на проекта, съобщи, че цел на програмата е да върне българските храни в менютата на ресторантите.

"Задължително условие се явява за хотели и ресторанти да предлагат български храни и ястия, произведени от продукти, предоставени от български предприятия и фермери, включително малки фермери", каза той.

„Искаме да ви представим един продукт между бизнеса в България и две международни компании, както и по-малки български и държавата по отношение на това как по един по-иновативен начин може да помогнем на малкия и средния бизнес, на производителите на България на храни, на хотелите, на ресторантите и изобщо на организацията оттук нататък на живота по отношение на това каква дисциплина трябва да се спазва при трудовата заетост“, каза Емил Караниколов.

Той добави, че целта тази година е да се разчита на българските туристи, „да се спечели потребителят и да помогнем на сектора, който в момента изпитва изключителна трудност“.

"Това, което Министерството на туризма прави, е свързано с указанията местата за настаняване и хранене да бъдат в унисон с всички изисквания на Европейската комисия, за да работят. Целта е да възобновим максимално сектора в тази посока", каза Николина Ангелкова.

„Ние ще промотираме тази платформа и ще насърчим хотелите и ресторантьорите да участват в резервационната система, която е безплатна. Ще се опитаме да подмпомогнем и минимализираме риска”, каза още министърът на туризма.

Десислава Танева отбеляза, че Българската агенция по безопасност на храните ще следи за спазването на хигиенните изисквания във всички хотели и ресторанти, използващи програмата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Как ще изглежда България през 2050 г.?

Булевард България продължава да изследва българите между 16 и 25 години с проекта "Млада България"

11:04 - 28.02.2024
Важно днес

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Василий Дубков е задържан за "нарушаване на обществения ред"

10:47 - 28.02.2024
Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Нотариуса е бил подслушван и следен три месеца преди да бъде убит

СРС-тата ще се приложат като веществени доказателства

10:06 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024