Престижният Le Gavroche е поредният ресторант с "Мишлен", който затваря врати Снимка: © Изи Крокър

Шеф Мишел Ру-младши обяви, че затваря ресторанта си с две звезди "Мишлен" Le Gavroche в Лондон.

Ресторантът е вписан в Книгата на рекордите на Гинес като ,,заведението, сервирало най-скъпата храна на човек" през септември 1997 г. Тогава трима гости харчат 20 945 долара на една сметка (от която 19 248 долара са за пури, спиртни напитки и шест бутилки вино).

Le Gavroche е първият ресторант във Великобритания, удостоен със звезда "Мишлен" - отличителен белег на висшата кухня. Заведението слага началото на кариерата на шеф-готвачи като Гордън Рамзи, Марко Пиер Уайт и Моника Галети.

На един етап е било напълно възможно да бъдете настанени на маса до принцеса Даяна или членове на групата Rolling Stones.

Мястото е открито през 1967 г. от братята Алберт и Мишел Ру-старши в Мейфеър, централен Лондон. По онова време Le Gavroche е единственият кулинарно извисен ресторант в британската столица. Името му идва от героя Гаврош в романа „Клетниците“ от Виктор Юго (1862 г.) Той е момче, което живее по улиците на Париж. Гаврош се превръща в синоним за скитащо дете.

Наследникът на веригата и син на Алберт Ру - Мишел, сподели, че решението да затвори ресторанта е продиктувано на желанието да прекарва повече време със семейството си.

Като ученик Ру-младши прекарва празниците, работейки в кухнята на баща си. Той напуска училище на 16 г., за да чиракува в Париж. След като работи с някои от най-добрите френски готвачи в хотел Mandarin в Хонконг, той се връща в Лондон, за да помага на чичо си в The Waterside Inn в Беркшир.

Престижният Le Gavroche е поредният ресторант с "Мишлен", който затваря - Мишел Ру-младши

Смята се, че готвенето е в кръвта му. Ру-младши е роден в Пембъри, Кент, където баща му Алберт работи като частен готвач за семейство Казале - фамилията, която обучава състезателните коне на кралицата. През 1967 г. именно семейство Казале подкрепя Алберт и брат му при откриването на Le Gavroche. Грандиозното отваряне привлича звезди като Робърт Редфорд и Чарли Чаплин, които се връщат, за да вечерят там в продължение на цяла седмица.

През 1991 г. Ру-младши поема контрола над ресторанта и в същата година му присъждат две звезди "Мишлен".

През годините звездният готвач се появява в популярни готварски предавания. Участва като част от журито в британския MasterChef.

В Instagram Ру-младши посочва, че Le Gavroche ще затвори през януари 2024 г. В публикацията той пише, че е със ,,смесени чувства", но името на ресторанта ,,ще продължи да живее".

,,Това решение не беше лесно. Le Gavroche означава толкова много, не само за мен и семейство Ру, но и за по-широкия екип зад бизнеса и най-вече за нашите гости. Вие станахте част от семейството ни."

Шеф-готвачът добавя, че от ноември до затварянето на заведението ще се проведат поредица от ,,празнични вечери" с членове на семейството и специални гости.

,,Le Gavroche продължава да е напълно резервиран, седмица след седмица, но от известно време знам, че трябва да отделя време за по-добър баланс между работа и личен живот - за да мога да прекарвам повече време със семейството си и за другите си бизнес начинания ", пише Ру-младши.

Какви ли бизнес начинания визира готвачът?

През годните Ру-младши разшири империята си далеч отвъд Le Gavroche.

През 2020 г. той за кратко отвори друг ресторант - Roux на пл. Parliament Square, съвместно с кетъринг гиганта Compass Group. Преди това, през 2010 г., шеф-готвачът управляваше подобно заведение (отново с името Roux) в петзвездния хотел Langham в Лондон. Загатнахме и за кариерата му на съдия в MasterChef - тя продължава от 2008 до 2014 г. Ру-младши се оттегли от екрана след спор с BBC. Тогава телевизията не му позволи да рекламира картофи на британската марка Albert Bartlett.

През 2016 г. готвачът става посланик на производителя на луксозни автомобили Lexus.

Но едва ли следващото му бизнес начинание ще бъде много далеч от кулинарията.

Le Gavroche е още един исторически ресторант със звезди от престижния гид "Мишлен", който обяви, че затваря през следващата година.

Le Gavroche

В началото на 2023 г. новината, че noma в Копенхаген ще спре да посреша гости в края на 2024 г. разтърси индустрията. Тогава собственикът на заведението шеф Рене Редзепи призна, че да оглавяваш световния връх години наред е адски изтощително и тежко както физически, така и психически. Плюс, че ,,поддържането на положителен финансов баланс, без да се използва безплатен стажантски труд, просто не се получава, въпреки високите цени в ресоранта".

Всичко това постави много въпроси пред бъдещето на т.нар. преживяване fine dining и разпали дебати доколко ресторантите от висшата кухня по света всъщност са устойчив и етичен бизнес.

Le Gavroche

През 2016 г. ресторантът на Ру-младши се оказа в центъра на скандал след разследване на британския вестник Guardian, което показа, че някои служители са получавали значително по-малко от минималното заплащане. Ру-младши призна за практиката, извини се и обяви, че веднага ще я коригира.

Малко след това подобни разкрития бяха извадени и за noma и шеф Редзепи, който използва безплатен стажантски труд. Макар че след това заведението коригира практиката си, това влоши финансовата му устойчивост.

Южени Бразиé, Мама Бразие, легендарна френска готвачка, 6 звезди "Мишлен" От самотна майка без образование до носителка на 6 звезди "Мишлен"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024