"Престрелки" между министър Комитова и строителния бранш след писмо на КСБ до Румен Радев

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова и Камарата на строителите в България (КСБ) си отправиха остри реплики, след като от бранша пратиха писмо до президента Румен Радев. В него те атакуват няколко министри от служебния кабинет, които „уронвали престижа“ на строителите с изказванията и внушенията си.

КСБ твърди още, че браншът е в „колапс“, откакто Комитова е поела поста. От МРРБ обаче веднага отговориха: „Очевидно някои фирми са се чувствали сигурни при друг министър, а не при новия“.

В отвореното си писмо от Камарата на строителите критикуват министрите на икономиката, финансите, околната среда, земеделието и здравеопазването, но най-усилени са атаките към Виолета Комитова.

„Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност, МРРБ и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения", пише КСБ до президента Радев.

По думите на хората от бранша, били блокирани всички оперативни програми, засягащи енергийната ефективност, транспортната инфраструктура, развитието на селските райони и ВиК мрежите, което можело да доведе до загуба на милиарди средства от ЕС.

От КСБ посочват още, че строителите в България дават 12% от БВП на страната и в бранша работят над 250 хиляди души. Секторът обаче се използвал с „политически цели“.

Камарата иска строителните фирми да получат натрупаните задължения към тях от страна на държавата. Ако не бъдат предприети мерки, те обявиха, че ще използват всички допустими законови методи.

В писмото на КСБ обаче не се казва нищо за разкритията в държавното дружество „Автомагистрали“, където са били раздадени 188 млн. лв. на 25 фирми подизпълнители, но е регистриран само един завършен обект от общо 84. Отделно е нарушен Законът за обществените поръчки.

Виолета Комитова отговори на КСБ – от министерството заявиха, че всички ресорни ведомства работят, но ако някои служители в тях са спрели работата си, следва да подадат молба за напускане.

„Строително-монтажните работи се актуват редовно. Наследените от предишното управление задължения на стойност 600 милиона лева относно републиканската пътна инфраструктура са вече осигурени със съдействието на служебния министър на финансите. Същите ще бъдат разплатени на всички коректни фирми, след като МРРБ извърши проверка на място за количеството и качеството на извършената работа“, пишат от ведомството.

От МРРБ допълват, че министър Комитова не е спирала нито един строеж и нито един проект по програми.

"Строителният бранш не е в колапс. Очевидно някои фирми са се чувствали сигурни при друг министър, а не при новия“, казват от ведомството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024