Държавното дружество „Автомагистрали“ е получило авансово 221 млн. лв. от Агенция „Пътна инфраструктура“, като 188 млн. от сумата е била дадена на 25 фирми подизпълнители. Целта била да се обезопасят и укрепят свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Това е и причината за освобождаването на директора на АПИ Георги Терзийски на 27 май, обяви служебният регионален министър Виолета Комитова.

Тя заяви, че отпуснатите милиони от АПИ към „Автомагистрали“ са част от договор, сключен през октомври 2019 г. Дейностите по споразуменията трябва да приключат в края на настоящата година, но въпреки големите авансови плащания е завършено само укрепването на срутището до Рилския манастир. То струваше 6 млн. лв. и няколко пъти бившите управляващи, начело с Бойко Борисов, правиха включвания на живо от ремонтирания път.

Останалите 182 милиона лева все още са във фирмите подизпълнители, а проектите се намират в различни фази на изпълнение. За 68 от тях дори не е сигурно дали са започнали, като е ясно, че не са по-напред от началната фаза – поправка на кадастралната карта.

„В края на 2021 г. сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми, а дейностите остават за далечното бъдеще“, каза Комитова и добави, че може би ще изминат от 1 до 5 години за завършването им при настоящото темпо. Министърът на регионалното развитие обяви, че до 20 дни се очаква още едно разрешение за строеж.

Подизпълнителите били избрани от комисия в „Автомагистрали“, която е поканила 32 фирми и от тях избрала 25. Детайлите по споразуменията са търговска тайна. Авансовите средства били за закупуване на материали и наемането на техника. Компаниите, които извършвали работата по проектите, отказали среща с Комитова.

„Комисията, която състави доклада за проблемните договори, работи само по документи, предоставени от АПИ и "Автомагистрали", каза тя. Резултатите от проверката ще отидат при  Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и до НАП.

Комитова все още не знае дали ще поиска оставката на директора на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, който в момента е в отпуск.

Дружеството бе една от основните теми по време на заседанията на Комисията по ревизия, сформирана от Мая Манолова в 45-ото Народно събрание. Тогава тя и колегите ѝ заявиха, че 87% от дейността на „Автомагистрали“ била отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществени поръчки. Това се равнява на сума от близо 5 милиарда лева в периода 2018-2019 г. 

Манолова нарече дружеството „буфер и каса, през която минават милиарди“, а отделни фирми като „Главболгарстрой“ получавали по над 100 млн. от него.

В понеделник тя критикува МРРБ, че вместо да продължи ревизията ѝ, прави спорни назначения в АПИ.


Манолова атакува МРРБ, че не продължава ревизията ѝ в АПИ: Целта е следите да бъдат заметениАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ