Държавното дружество „Автомагистрали“ е получило авансово 221 млн. лв. от Агенция „Пътна инфраструктура“, като 188 млн. от сумата е била дадена на 25 фирми подизпълнители. Целта била да се обезопасят и укрепят свлачища, срутища и пътни платна, но за около година и половина е завършена работата само по един от общо 84 обекта.

Това е и причината за освобождаването на директора на АПИ Георги Терзийски на 27 май, обяви служебният регионален министър Виолета Комитова.

Тя заяви, че отпуснатите милиони от АПИ към „Автомагистрали“ са част от договор, сключен през октомври 2019 г. Дейностите по споразуменията трябва да приключат в края на настоящата година, но въпреки големите авансови плащания е завършено само укрепването на срутището до Рилския манастир. То струваше 6 млн. лв. и няколко пъти бившите управляващи, начело с Бойко Борисов, правиха включвания на живо от ремонтирания път.

Останалите 182 милиона лева все още са във фирмите подизпълнители, а проектите се намират в различни фази на изпълнение. За 68 от тях дори не е сигурно дали са започнали, като е ясно, че не са по-напред от началната фаза – поправка на кадастралната карта.

„В края на 2021 г. сроковете изтичат, парите се намират в 25 фирми, а дейностите остават за далечното бъдеще“, каза Комитова и добави, че може би ще изминат от 1 до 5 години за завършването им при настоящото темпо. Министърът на регионалното развитие обяви, че до 20 дни се очаква още едно разрешение за строеж.

Подизпълнителите били избрани от комисия в „Автомагистрали“, която е поканила 32 фирми и от тях избрала 25. Детайлите по споразуменията са търговска тайна. Авансовите средства били за закупуване на материали и наемането на техника. Компаниите, които извършвали работата по проектите, отказали среща с Комитова.

„Комисията, която състави доклада за проблемните договори, работи само по документи, предоставени от АПИ и "Автомагистрали", каза тя. Резултатите от проверката ще отидат при Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и до НАП.

Комитова все още не знае дали ще поиска оставката на директора на „Автомагистрали“ Стоян Беличев, който в момента е в отпуск.

Дружеството бе една от основните теми по време на заседанията на Комисията по ревизия, сформирана от Мая Манолова в 45-ото Народно събрание. Тогава тя и колегите ѝ заявиха, че 87% от дейността на „Автомагистрали“ била отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществени поръчки. Това се равнява на сума от близо 5 милиарда лева в периода 2018-2019 г.

Манолова нарече дружеството „буфер и каса, през която минават милиарди“, а отделни фирми като „Главболгарстрой“ получавали по над 100 млн. от него.

В понеделник тя критикува МРРБ, че вместо да продължи ревизията ѝ, прави спорни назначения в АПИ.


Манолова атакува МРРБ, че не продължава ревизията ѝ в АПИ: Целта е следите да бъдат заметениАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Зеленски сравни призивите за отстъпки пред Русия с "умиротворяването" на Хитлер

Президентът на Украйна критикува Хенри Кисинджър

БСП взима ръководството на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"