Снимка: © Булевард България

Мая Манолова обвини Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че вместо да предприеме действия за „изясняване на истината“ за 5-те похарчени милиарда от „Автомагистрали“, е направило „спорни“ назначения в АПИ.

„Не е ясно тримата нови членове на Управителния съвет на АПИ с каква експертиза разполагат, кой ги е предложил и какво се очаква от тях“, каза лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“ пред журналисти. Според нея – намерението е „следите да бъдат заметени и информацията да бъде прикрита“.

Смяна в АПИ: Отстранен е директорът, командирован като "глашатай" от Борисов

Кадровите промени в АПИ настъпиха на 27 май, когато ръководителят Георги Терзийски, Олег Асенов и Иван Досев бяха освободени от служебния кабинет. Тяхното място заеха новият директор Апостол Минчев - строителен инженер по транспортно строителство, както и членовете на УС Веселин Пейков и Ивайло Денчев.

„Един от досегашните ръководители е преназначен за директор на една от най-важните и ресурсоемки дирекции в АПИ – тази по пътно поддържане. Става дума за господин Досев“, каза Манолова. Тя заяви, че назначенията в „Автомагистрали“ повдигат повече въпроси, отколкото отговори и не ѝ е известно да са предприети действия от служебния кабинет да продължат ревизията ѝ в АПИ.

По време на 45-ия парламент в комисията, сформирана от лидера на „Изправи се.БГ“, „Автомагистрали“ беше една от основните теми. Тогава Манолова и колегите ѝ заявиха, че 87% от дейността на дружеството била отдадена на над 400 фирми подизпълнители без обществени поръчки. Това се равнява на сума от близо 5 милиарда лева в периода 2018-2019 г. Оказало се обаче, че АПИ не разполага с нужната техника, за да изпълни проекти с такъв голям мащаб.

Манолова нарече дружеството „буфер и каса, през която минават милиарди“, а отделни фирми като „Главболгарстрой“ получавали по над 100 млн. от него. Сега тя обяви, че ще поиска среща с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова.

"Правят се едни назначения, които не са обвързани с ясни намерения ситуацията в АПИ да бъде променена. Ще зададем въпроси и за назначението на г-н Калинов в ДНСК", каза още тя, говорейки за арх. Влади Калинов – новия шеф на Дирекцията за национален строителен контрол.

Манолова обяви, че подкрепя действията на голяма част от министрите, като посочи икономическия министър Кирил Петков, който проверява ББР, и финансовия – Асен Василев. Според нея вътрешният министър Бойко Рашков също прави добри кадрови промени.

„ГЕРБ много се възмущават от тези промени, но може би трябва да си спомнят какво направиха през 2009 г. – изметоха всички шефове на ОДП-та, шефове на службите, в целия сектор беше направена чистка“, каза тя.

Манолова ще се срещне и с енергийния министър Андрей Живков заради новината за предстоящото повишаване на тока с 4%. Тя нарича решението „немотивирано и необосновано“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас