Превозвачите организираха нов протест след конфликта с Кирил Петков Снимка: © Булевард България

Стотици камиони и автобуси са мобилизирани от превозвачески компании в София, Пловдив, Бургас, Русе, Благоевград и други градове за национален протест с искания за освобождаване на транспортния бизнес от няколко облагания заради високите цени на горивата.

Протестът беше организиран няколко дни след провалената среща на премиера Кирил Петков, министрите Гроздан Караджов и Николай Събев, и представителите на няколко браншови организации в сектор "Транспорт".

Преговорите между тях приключиха с конфликт в кабинета на Петков, а запис от размяната на реплики "изтече" от превозвачите към националните медии.

В София камионите и автобусите се събраха рано сутринта на Цариградско шосе с намерение да се насочат към Министерски съвет и да затруднят движението в района на бул. "Мария Луиза" и ул. "Раковски". МВР обаче не е допуснало колоната от тежкотоварни машини да влезе в града. На място са изпратени и автомобилни инспектори, които правят проверки на шофьорите на камионите.

В Пловдив протестиращите са спрели превозните средства по входовете на града, без директно да блокират движението, но създават пречки за трафика.

В Бургас над 300 камиона са извадени на околовръстния път заради националния протест. Автобусните и пътническите превози не са спрели работа, съобщава БНР.

В Русе превозвачите също организират протестно шествие в града, като заявяват готовност да продължат с демонстрациите всеки ден до края на седмицата, съобщава "Русемедиа".

Исканията на транспортните фирми са за временно премахване на акциза за горивата, премахване на цената за биокомпонентата и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

Протестът получи подкрепа от страна на КРИБ във вторник.

"Този протест на превозвачите е начало и на заявените от страна на национално представителните организации на работодателите протестни действия с искане към правителството за незабавното компенсиране на свръхвисоките цени на електроенергията и природния газ, както и за спиране обедняването на нацията", се казва в декларация на работодателската организация.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Спаси София" публикувa автобиографиите на новите кадри в общинските дружества

В четвъртък с гласовете на ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и отцепниците от "Възраждане" бяха сменени бордовете на шест ключови общински фирми.

19:39 - 16.07.2024
Кино и сериали

Том Круз виси от борда на самолет в поредна смела каскада за "Мисията невъзможна"

На разпространен в социалните мрежи видеоклип се вижда как 62-годишният актьор се държи за долната част на жълт биплан Stearman

18:48 - 16.07.2024
Важно днес

15 къщи изгоряха в пловдивското село Отец Паисиево, Голям пожар има и в Стрелча

Пожарникари и доброволци се надпреварват с пламъците и горещото време в цялата страна.

18:08 - 16.07.2024
Важно днес

Българин стана единственият ученик в света с "двойно злато" от олимпиади по биология и химия

Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология за 2024 г.

17:13 - 16.07.2024
Важно днес

Гърция ограничава работата на някои работещи заради високите температури

Мярката в Гърция ще се отнася за редица професии, сред които строители, доставчици на храна и куриери

17:10 - 16.07.2024