Скандалът между Кирил Петков и превозвачите "изтече" в аудиозапис Снимка: © Getty Images

Нервна размяна на реплики между представители на транспортния бизнес и премиера Кирил Петков от 5 май, се появи на аудиозапис, направен в кабинета на министър-председателя.

Записът беше разпространен от bTV и Nova, като Nova съобщава, че той е предоставен на медиите от представители на фирмите, останали обидени от разговора с Петков.

От Министерски съвет реагираха на теча на информация с коментар, че "наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт".

"Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора", се казва в позицията на МС.

Срещата продължава по-малко от 30 минути, като в нея участват още вицепремиерът Гроздан Караджов и министърът на транспорта Николай Събев.

Финалът настъпва рязко, след като една от участничките от страна на превозвачите прекъсва думите на Кирил Петков с призив да "не разводнява темата" и с недоволство, че властта не отговаря на поставените въпроси. Гласът принадлежи на Магдалена Милтенова, която представлява Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Ако искате, винаги може да си тръгнете. По всяко време сте поканена, ако ви е досадно, да излезете, вратата е там", репликира Петков.

"Не става въпрос дали ми е досадно. Става въпрос, че вие сте ни поканили по конкретни тема, в момента разводняваме темата. Вие имате среща в 5 часа след това, и въпросите остават без отговор в момента", казва Милтенова.

"Повярвайте ми, ако не искате да ме слушате, вратата е там. Зад вас. Няма. Аз ще решавам тук как ще говоря и какво ще говоря. Ваш е изборът", потвърждава премиерът, при което се чува как участниците в срещата стават от местата си и си тръгват.

"Вие може да решавате какво ще се случва в собствения ви дом", казва още тя.

Преди да се стигне до този конфликт, превозвачите заявяват, че имат пет искания за помощ заради увеличаващите се разходи, като досега не им е обърнато внимание. Последното им искане е за оставката на финансовия министър Асен Василев и двама от присъстващите - Караджов и Събев.

Транспортният министър обръща внимание, че неколкократно е провеждал дълги срещи с представителите на бранша и е взел предвид техните условия, но "вие излязохте на протест".

"Вие не сте имали желание да преговаряме, да седнем и да се договорим и да започнем да изпълняваме това, което договорим? Вие сте искали да излезете с жилетките. Моля ви, и аз бях на протести до преди 2 години. Никой не ви ограничава, но нека да преценим в тази ситуация - тази криза е за българския народ, не е само за определен транспорт", казва Събев.

На това превозвачите отговарят, че ако правителството тепърва ще обсъжда какви мерки може да се вземат, те нямат "полезен ход освен да излезем да протестираме".

Кирил Петков започва срещата с уверения, че е поставил едно от исканията им - временно премахване на акциза - пред Европейския съвет, но настояването е блокирано от останалите премиери заради опасения, че изключението за България ще доведе до масов натиск в ЕС и ще причини "огромна дупка в бюджета".

Той цитира и премиера на Румъния, който на своя глава е снижил ставката на акциза, без да уведомява ЕС. Резултатът е бил, че еднократното намаление на цената е изчезнало за една седмица, след което е получил "заплаха за огромни глоби от ЕС".

Петков обяснява, че причината за рязкото поскъпване на горивата и енергийните услуги е свързано със стратегия на Русия, задействана още през август 2021 г. като подготовка за войната.

ЕК предлага отстъпки от петролното ембарго за Унгария, Словакия и Чехия, но не и за България

"Това, което изглежда като отделни кризи, всъщност е една криза. Руската държава успя да я организира, така че когато има военни действия, европейските правителства да не могат да мръднат", казва той.

След като чува ултиматума за оставките на Василев, Караджов и Събев, Кирил Петков отговаря, че това ще доведе до падане на цялото правителство.

"Логично е да помислим какво означава това. Означава служебен кабинет, следващи избори, комбинация от "Възраждане", разни други новородени партии, шансът за някакво правителство е близко до нула. Или ако е такова правителство, май България ще плаче. Единствената причина, за която още съм мотивиран да съм тук, е защото ако влезем в този сценарий, като българин не мога да си го позволя. Аз също съм бил на протести.

"Единствената причина да съм тук, е, че ми писна България да се развива по този начин и ако искате да си подадем ръка, ще се опитаме да си подадем ръка и да действаме. Ако искате трите оставки, продължавайте, спрете центъра, може би ще направите най-голямата услуга на нас тримата. По-ужасна роля в този момент в България не мисля, че има като позиция. Единствената причина да съм тук е, че виждам просто как държавата пропада", казва Кирил Петков.

Той коментира, че "всеки гледа за себе си", като дава пример с поведението на зърнопроизводителите ("искат да си изнесат зърното на макс защото цените са много високи") и исканията на работодателите за компенсации за високите цени на тока.

"Има една липса на колективно мислене като цяло. Честно ви казвам, ако си мислите, че ГЕРБ ще се върне на власт и ще оправи нещата... това, което заварихме в МВР сектора - 2/3 са на ТЕЛК, инвалиди. Отбраната - повечето са пенсионери. Здравеопазването - огромни дупки...", казва той.

Това са и репликите, които водят до конфликтната реакция от страна на превозвачите, след която срещата се прекъсва.

От Министерски съвет съобщават, че през следващата седмица ще поискат освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ за България на основа на директива от 2003 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024