През 2016 той нарече Тръмп "невероятен лидер" и "приятел", но сега отказа Президентския медал на свободата Снимка: © Getty Images

Треньорът на отбора по американски футбол „Ню Инглънд Пейтриътс“ е известен не само с шестте си шампионски титли, но и с приятелството си с Доналд Тръмп. Бил Беличик бе на път да получи Президентския медал на свободата за заслуги към нацията, но отказа честта в знак на протест след щурма на Капитолия.

68-годишният наставник трябваше да получи ордена в четвъртък и първоначално бе поласкан от оказаното признание. Но след като на 6 януари поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата на американския парламент и при сблъсъците загинаха петима души, Беличик е променил решението си.

„Беше ми предоставена възможността да получа Президентския медал на свободата и аз бях поласкан от честта, която представлява той, а и се възхищавам на хората, които са го получили преди мен. Но след това, покрай трагичните събития, които се случиха миналата седмица, реших да не приема наградата“, каза най-успешният треньор в NFL в свое изявление.

„Преди всичко – аз съм американски гражданин. Почитам и уважавам ценностите на нашата нация, свободата и демокрацията“, добави Беличик.

Наставникът ръководи „Ню Инглънд“ от 2000 г. насам и стана шампион шест пъти, което е рекорд за най-много титли за един треньор в американския футбол.

Той, бившата звезда на тима Том Брейди и собственикът Робърт Крафт имат приятелски отношения с Доналд Тръмп от години насам. През 2016 Беличик написа писмо до републиканеца, в което го поздрави за спечелените избори и изрази подкрепата си към него.

„Поздравления за невероятната кампания. Справихте се с страхотно с тенденциозните и негативни медии и спечелихте по красив начин“, пише в писмото, цитирано от NBC Sports. „Доказахте, че сте най-добрият боец и състезател. Вашето лидерство е невероятно. Винаги съм имал огромен респект към вас, но постоянството и упоритостта, които показахте през последните години, са забележителни“.

„Надявам се резултатите от вота да ни дадат възможността да направим Америка отново велика. Най-добри пожелания за страхотните резултати“, завършва писмото си Беличик.

Когато Тръмп посети Бостън през същата година, сподели, че има „много страхотни приятели в Ню Инглънд – включително Том Брейди и треньора Беличик“.

Самият наставник призна, че приятелството му с републиканеца датира от години. „Всеки, който прекара повече от пет минути с мен, ще разбере, че не съм човек, който се занимава с политика. Коментарите ми не са политически мотивирани. Но с Доналд сме приятели“, каза той.

Въпреки своите заслуги – Беличик беше подтикнат да откаже Медала на свободата, връчван от президента. Републиканският представител на долната камара от Масачузетс – Джим МакГавърн, каза пред CNN, че Тръмп е превърнал в истинско „посмешище“ този орден. „Вижте само на кого го връчи през последните седмици – на хора като Дейвид Нънс и Джим Джордан. Бил Беличик трябва да отиде и да му каже: „Не, благодаря“.

Тръмп често е награждавал своите съюзници и приятели. Нънс и Джордан бяха двама от най-големите му поддръжници, защитаващи го по време на процедурата по импийчмънт през 2019 г.

Президентският медал на свободата се връчва на хора, които са допринесли за съхранението на националните интереси на САЩ, световния мир и културата. Той е едно от двете най-престижни отличия за граждански заслуги в страната. През 2019 медалът попадна у друг човек, свързан със спорта – легендарният състезател в голфа Тайгър Уудс.

Беличик обаче каза, че няма да приеме оказаната му чест, защото не представлява само себе си, а семейството и отбора на Ню Инглънд.

„Едно от нещата, с които бях награден по най-добрия начин в моята професионална кариера, се случи през 2020. Тогава, чрез страхотното лидерство в нашия отбор – разговорите за социална справедливост, равенство и спазване на човешките права се превърнаха в действия“, сподели той, говорейки за движението „Black Lives Matter“, което бе подкрепено от всички отбори в лигата.

„Да продължа тези усилия, оставайки верен на хората, тима и страната, която обичам, имат много по-голяма тежест от ползите на всяка една индивидуална награда“.


Прочетете още:

Шварценегер сравни бунта в Капитолия с Кристалната нощ: Тръмп е най-лошият президент в историята

Parler: Разрушената крепост на конспирациите и речта на омразата


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024