Последният роман на Маркес излиза 10 г. след смъртта му - "През август ще се срещнем". Снимка: © Getty Images

Последният и недовършен роман на Габриел Гарсия Маркес излиза за първи път в 37 държави, след които и България. Премиерата съвпада с 110-ата годишнина от рождението на великия писател. През 2024 г. светът отбелязва и 10 години от неговата смърт.

Книгата не е публикувана никога досега. Маркес я пише преди да почине и така и не стига до финал.

На български романът е със заглавие "През август ще се срещнем". Издаден е, въпреки че в последните си дни колумбийският творец умолява синовете си да я унищожат, тъй като вече е с деменция, докато я пише

Синът му Гонсало Гарсия Барча казва, че с брат си Родриго са взели решението да я публикуват, защото "авторът не е бил в позицията да оцени книгата - той е виждал само недостатъците, но не и интересните моменти в нея” и че тя показва нова, "уникална" страна на писателя.

"Със сигурност нямаше да я унищожим. През 2022 г. прочетохме една от версиите и осъзнахме, че книгата е напълно завършена. Нямаше какво много да се редактира, да се добави, не се налагаха никакви големи промени. За около 3 секунди си помислихме дали по този начин не предаваме родителите си и желанието на баща ни. Решихме, че е предателство. Но затова са децата," казва Гонсало Гарсия Барча пред BBC.

Според синовете на Маркес романът има характерните за баща им прецизен стил на писане, богати описания, човешко познание, но и за първи път жена - главен герой.

В основата на сюжета е Ана Магдалена Бах - жена на средна възраст. Тя всяко лято пътува до остров, на който се намира гробът на майка ѝ, и всяка година там си намира нов любовник, въпреки че е щастливо омъжена.

Първоначално ръкописът на романа се е съхранявал в архива на университета в Тексас и едва преди няколко години изследователите са получили достъп до него. Сега той ще бъде публикуван в 250 хиляди екземпляра в целия свят.

Габриел Гарсия Маркес не е единственият автор, чиито произведения излизат и след смъртта му. Франц Кафка умира през 1924 г., а събраните му произведения са публикувани между 1925 и 1935 г. Авторът на "Лолита" Владимир Набоков също приживе иска последният ми роман да бъде унищожен, ако не успее да го завърши изцяло, но синът му не се подчинява и го публикува 30 години по-късно.

През 2019 г. Netflix oбяви, че ще екранизира най-известния роман на Маркес - "100 години самота", който през 1982 г. му носи Нобелова награда за литература. Според New York Times през годините писателят е получавал много предложения за сценарий по книгата, но винаги е отказвал, защото е искал филмът да бъде на испански език.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024