Презапасяване с олио, паста и йодни таблетки. Паническо пазаруване обхваща цяла Европа Снимка: © Getty Images

Рафтовете с паста се изпразват в повечето супермаркети в Северна Италия. В аптеките в Норвегия трудно се намират йодни таблетки. Търговски вериги в Германия предупреждават за нова вълна от паническо пазаруване.

Потребители в различни части на Европа започнаха да се запасяват с хранителни стоки в очакване на недостиг на някои продукти заради войната, започната от Русия в Украйна. Притесненията са главно за повишение на цената на хляба и евентуален дефицит на олио, разказва Financial Times. Това се случва само две години след мащабното презапасяване с продукти като тоалетна хартия и някои храни от началото на пандемията от коронавирус.

„Купих 20 опаковки тестени изделия и няколко килограма брашно през последната седмица - в случай, че има недостиг“, казва Сабрина Ди Лето, която живее в градче северно от Милано, цитирана от “Financial Times”.

Украйна и Русия са сред основните производители на пшеница в света. Изнасят и слънчоглед, рапица, ленено семе, соя. Половината от световния износ на слънчогледово олио е от Украйна, а делът на Русия в сектора е 21%.

На практика 90% от лененото семе, което се преработва в ЕС, е внос, по данни на Сдружението на бизнеса за преработка на маслодайни семена в Германия. Организацията посочва, че войната в Украйна може да предизвика недостиг на масла за готвене и фураж за животните, който трудно ще се навакса за кратък период от време.

Цените на хляба, пастата и месото вече започват да се покачват в Италия. В момента килограм хляб в Милано струва около 8 евро, като през ноември 2021 г. цената е била средно около 4,5 евро. Страната внася голяма част от пшеницата си от Европа и 80% от слънчогледовото олио от Украйна.

„Нелепо е, че хлябът, който винаги е смятан за храна на бедните хора, се превръща в луксозна стока“, казва още Ди Лето и обяснява, че се е запасила с брашно, за да си меси хляба сама и да намали разходите си.

Проверката на Financial Times показва още, че германски супермаркети са предприели ограничаване на броя разфасовки от определени продукти, които могат да бъдат купени от един потребител. „Моля, проявете солидарност и помислете за съседите си“, пише на врата на магазин от верига за хранителни стоки във Франкфурт. Целта е да се предотврати презапасяването, което немците наричат „Hamsterkaеufe”. Терминът става широко разпространен по време на пандемията от коронавирус и идва от поведението на хамстерите и други гризачи, които пълнят бузите си с храна.

Германската верига за бързооборотни стоки „Metro“ временно е поставила таван на количеството олио и брашно, което може да бъде купено, съобщи ден по-рано и „Reuters“. Компанията успокои, че не вижда причина потребителите да трупат запаси, защото предстоят нови доставки. От веригата магазини допълват, че има повишено търсене на определени стоки и заради хуманитарните кампании, свързани с войната в Украйна.

Цените на олиото растат в цяла Европа, Испания и Италия вече ограничават потребителите

В скандинавските страни паническо пазаруване е обхванало не толкова хранителните магазини, колкото аптеките. В Норвегия хората масово се запасяват с йодни таблетки заради страх от евентуално изтичане на радиация. Сред новините от Украйна в седмиците от началото на войната бяха и тези, че руските военни са окупирали и поели контрол в АЕЦ „Чернобил“, имаше обстрел и близо до Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, също обградена. Отделно периодично Путин говори за ядрено оръжие.

Йодните таблетки се използват за борба с въздействието на радиацията. Повече от 1,7 милиона таблетки са закупени Норвегия само през последните седмици. Според местни медии има възможност аптеките да не успеят да получат достатъчно количество от таблетките до следващия месец, за да задоволят търсенето.

Не всички страни в Европа са обхванати от паническо пазаруване, добавя Financial Times. И се позовава на данни от веригата магазини Carrefour, която е много разпространена в страни като Франция и Испания. Според компанията в момента тя не страда от повишено търсене или дефицит на определени стоки по начина, по който това се случи в началото на пандемията от коронавирус.

„Има хора, които се презапасяват във Франция, малко повече в Испания, където на определи места свърши олиото, но като цяло това поведение е изолирано и пазарът функционира както обикновено“, заявиха от веригата.

В Испания министърът на земеделието Луис Планас пък даде съвет на гражданите, които се притесняват от недостиг на олио, като им препоръча вместо това да използват зехтин.

„Ситуацията със слънчогледовото масло всъщност не е проблем, тъй като имаме различни растителни мазнини, както и зехтин“, заяви той, припомняйки, че страната е сред най-големите износители на продукта.

Притесненията са, че недостиг по веригата за доставки заради войната може да удари най-силно бедните региони по света, особено тези, които зависят от пшеницата, идваща от Украйна и Русия. За това предупреждава Ян Егеланд от Норвежкия съвет на бежанците. Според него проблемът ще засегне държави като Сомалия, която внася 90% от пшеницата си от Украйна и Русия.

„С покачването на цената на пшеницата и задълбочаване на процесите на засушаване, броят на хората, които няма да могат да бъдат нахранени, ще експлодира“, написа той в Twitter.

България също се сблъска с опашки за олио на промоционална цена преди около седмица – заради притеснения от покачване на цените и дефицит. Преди това еднодневна паника заради поскъпване на горивата изви опашки и пред бензиностанциите. В първия случай правителството увери, че няма никакъв риск от недостиг на олио - „можем да залеем страната“ (по вицепремиера Корнелия Нинова – б.а.), но нямало да бъде позволена спекула с цените. Във втория случай Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започна спешна проверка на пазара на горива и излезе със заключение за възможен картел между два от търговците, опериращи в страната.

Огромни опашки и смъртен случай заради "промоция" на олио

Освен повишено търсене на определени хранителни продукти, в страни от Европа се наблюдава и съществен ръст в покупките на оборудване за оцеляване като одеяла, спални чували, къмпинг котлони, консерви, хигиенни материали, разказва Reuters. Освен с притесненията заради войната и презапасяване, повишеното търсене се дължи на хуманитарните мисии и дарителски кампании за подпомагане на хората в Украйна, както и в помощ на бежанците от страната. По данни да Комисариата за бежанците към ООН над 3 милиона украинци са избягали от началото на войната, като близо половината от тях бяха приети в съседна Полша.

В Швеция продажбите на продукти като пластмасови кутии, къмпинг оборудване, батерии и фенерчета са скочили до шест пъти през последните две седмици, показват данни на една от местните компании, цитирани от „Ройтерс“.

Оживена търговия се наблюдава и в Нидерландия от началото на войната.

"Когато избухна войната, хората купуваха одеяла за спешни случаи, спешни хранителни дажби, радиостанции и полеви печки. Миналата седмица хората наемаха превозни средства и се канеха да отидат до Украйна, за да ги раздадат там", каза Джими Бакер от компанията за доставки Dumpstore.

За много потребители от Германия, като 75-годишната Моника, покачването на цените е основно припомняне, че в световната финансова система никой не може да избяга от цената на войната.

„Всички ние трябва да платим стойността за това, което се случва в Украйна“ казва тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024