Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е под карантина Снимка: © Getty Images

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е под карантина, след като служител от личната охрана на държавния глава е дал положителна проба за коронавирусна инфекция.

Охранителят от Федералната криминална служба е бил в пряк контакт с Щайнмайер. 64-годишният германски президент също се е подложил на тест за Covid-19, като резултатът все още не е готов.

Франк-Валтер Щайнмайер е отменил планираното си посещение във Франкфурт, където трябваше да присъди наградата за мир на Германския панаир на книгата на икономиста Амартя Сен.

В края на март канцлерът Ангела Меркел също се принуди да се самоизолира като предохранителна мярка заради контакта й с лекар, тестван положително за Covid. Тя прекара близо две седмици в доброволна карантина, като и двете й изследвания за вируса бяха отрицателни.

В събота Ангела Меркел се обърна към германските граждани с призив за спазване на мерките за сигурност.

"Намираме се в много сериозна фаза на пандемията от коронавирус. Ден след ден броят на новите инфекции се увеличава рязко. Пандемията отново се разпространява по-бързо в сравнение с началото си преди повече от половин година. Леките дни на лятото вече са зад гърба ни. Сега ни предстоят трудни месеци. Как ще изглежда зимата, как ще изглежда Коледа - това ще се реши в идните дни и седмици. Ще го решим всички ние чрез своето поведение", каза тя.

"Сега трябва да направим всичко силите си, за да не допуснем вирусът да се разпространява безконтролно. Всеки ден е важен. Всяко контактно лице на инфектираните хора трябва да бъде уведомявано, за да можем да прекъснем веригите на зараза. Здравните власти работят отлично, но ако допуснем броят на заболелите да стане твърде висок, те няма да могат да го компенсират. С какво може всеки от нас да допринесе? С много - всеки може да поддържа дистанция, да носи предпазна маска на устата и носа, да спазва хигиенните правила. Но трябва да направим и още нещо. Учените го казват ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас провежда. Ако намалим тези контакти, ще имаме възможност да спрем тенденцията на все повече инфекции и да я обърнем. Това е моят апел към вас: срещайте се със значително по-малко хора - независимо дали навън или вкъщи. Моля ви, въздържайте се от всяко пътуване, което не е наложително, от всяко празненство, което не е наложително. Винаги когато можете, оставайте си вкъщи", призова Ангела Меркел.

Тя посочи, че това, което е помогнало на Германия да се справи толкова добре с пандемията в първата половина на годината, е било единството на гражданите и разбирането за необходимостта от спазването на правилата.

"Внимание и разум: това е най-ефективното средство, с което в момента разполагаме срещу пандемията. Сега то е по-важно от всякога", каза тя.

Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023

Урсула фон дер Лайен може да се кандидатира за ръководител на НАТО

Според в. "The Sun" редица държави-членки на НАТО са предложили фон дер Лайен да поеме военния съюз

09:32 - 01.04.2023

Xiaomi обави фотоконкурс за любители и професионалисти в България

Големият победител, ще се присъедини към локалния екип от фотографи на Xiaomi

09:08 - 01.04.2023

Андрю Тейт е пуснат под домашен арест след месеци, прекарани в румънския затвор

Андрю Тейт и брат му Тристан спечелиха обжалване и ще бъдат пуснати под домашен арест

09:04 - 01.04.2023

17-годишен ученик е задържан за фалшивите бомбени заплахи

Момчето е изпращало заплахи в сряда, четвъртък и петък

21:26 - 31.03.2023