Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е под карантина Снимка: © Getty Images

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е под карантина, след като служител от личната охрана на държавния глава е дал положителна проба за коронавирусна инфекция.

Охранителят от Федералната криминална служба е бил в пряк контакт с Щайнмайер. 64-годишният германски президент също се е подложил на тест за Covid-19, като резултатът все още не е готов.

Франк-Валтер Щайнмайер е отменил планираното си посещение във Франкфурт, където трябваше да присъди наградата за мир на Германския панаир на книгата на икономиста Амартя Сен.

В края на март канцлерът Ангела Меркел също се принуди да се самоизолира като предохранителна мярка заради контакта й с лекар, тестван положително за Covid. Тя прекара близо две седмици в доброволна карантина, като и двете й изследвания за вируса бяха отрицателни.

В събота Ангела Меркел се обърна към германските граждани с призив за спазване на мерките за сигурност.

"Намираме се в много сериозна фаза на пандемията от коронавирус. Ден след ден броят на новите инфекции се увеличава рязко. Пандемията отново се разпространява по-бързо в сравнение с началото си преди повече от половин година. Леките дни на лятото вече са зад гърба ни. Сега ни предстоят трудни месеци. Как ще изглежда зимата, как ще изглежда Коледа - това ще се реши в идните дни и седмици. Ще го решим всички ние чрез своето поведение", каза тя.

"Сега трябва да направим всичко силите си, за да не допуснем вирусът да се разпространява безконтролно. Всеки ден е важен. Всяко контактно лице на инфектираните хора трябва да бъде уведомявано, за да можем да прекъснем веригите на зараза. Здравните власти работят отлично, но ако допуснем броят на заболелите да стане твърде висок, те няма да могат да го компенсират. С какво може всеки от нас да допринесе? С много - всеки може да поддържа дистанция, да носи предпазна маска на устата и носа, да спазва хигиенните правила. Но трябва да направим и още нещо. Учените го казват ясно: разпространението на вируса зависи пряко от броя на контактите и срещите, които всеки от нас провежда. Ако намалим тези контакти, ще имаме възможност да спрем тенденцията на все повече инфекции и да я обърнем. Това е моят апел към вас: срещайте се със значително по-малко хора - независимо дали навън или вкъщи. Моля ви, въздържайте се от всяко пътуване, което не е наложително, от всяко празненство, което не е наложително. Винаги когато можете, оставайте си вкъщи", призова Ангела Меркел.

Тя посочи, че това, което е помогнало на Германия да се справи толкова добре с пандемията в първата половина на годината, е било единството на гражданите и разбирането за необходимостта от спазването на правилата.

"Внимание и разум: това е най-ефективното средство, с което в момента разполагаме срещу пандемията. Сега то е по-важно от всякога", каза тя.

Български лекар в писмо до Борисов: "Подлагате на пряк риск оцеляването на всеки медик"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Politico: ЕС иска преговорите за членство с Украйна да започнат през юни въпреки унгарската съпротива

Дипломатите на ЕС целят преговорите да започнат още на 25 юни

13:10 - 21.05.2024
Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Борисов обвини бившите си партньори в "купуване и продаване на гласове"

Лидерът на ГЕРБ заговори и за "обединие" след изборите, за да няма нови

11:03 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024