Президентът на руския "Лукойл" е в България за среща с Румен Радев Снимка: © Булевард България

Президентът на нефтената компания "Лукойл" Вадим Воробьов е в България за среща с президента Румен Радев.

Формалният повод за разговорите са "възможностите за ограничаване на инфлацията и за развитието на предвидима икономическа среда в страната" - тема, по която служебният кабинет реши да свика работна група с "Лукойл България" преди седмици.

От думите на Воробьов в президентството се разбра, че всъщност руски мениджъри са водили разговори с министри от кабинета, за които досега не се съобщаваше.

"В последните няколко дни членовете на правителството на България и мениджърите на нашата кампания проведоха цяла серия от срещи по определение на мерките за подкрепа на вътрешния пазар и изработиха някои решения", каза той.

"В компанията виждаме бъдещето, разделено на три части - до 1 декември, преди да започне ембаргото срещу руския нефт. От 5 декември до 31 декември 2024 г. ще действат санкциите за руския нефт в България. Третият етап е как ще се развива пазарът след 2025 г. Във връзка с това приехме мерки, които трябва да влязат в сила веднага. В краткия период от време ще изработим средносрочни мерки за подкрепа на пазара", каза още той, като обяви, че в първото тримесечие на следващата година ще се събере нова работна група по темата.

Румен Радев определи "Лукойл" като "важна част от българската икономика и един от основните работодатели".

"От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза", каза той.

Анонсът за предстоящите разговори на "Дондуков" 2 беше публикуван в 12:10 ч., с по-малко от час предизвестие преди насрочения час за среща с "представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“, без да се съобщават имена.

Няколко часа по-рано автомобилът на руския посланик Елеонора Митрофанова беше засечен пред централата на "Лукойл България" в София.

От компанията до момента не са съобщавали каквито и да е детайли около пристигналата делегация и планираните разговори с държавни институции в България.

Руският "Лукойл" смени ръководството си през април 2022 г., след като дългогодишният им президент Вагит Алекперов се оттегли заради попадането под санкции заради войната срещу Украйна.

Новият президент на компанията е Вадим Воробьов, който също работи в "Лукойл" от две десетилетия насам.

Само преди седмица председателят на Съвета на директорите на "Лукойл" Равил Маганов загина при предполагаемо "падане от прозореца" на болница в Москва, в която се е лекувал от сърдечно заболяване.


Директорът на "Лукойл" Равил Маганов е загинал след "падане от прозореца" на болница в Москва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия, не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024