Директорът на "Лукойл" Равил Маганов е загинал след "падане от прозореца" на болница в Москва

Председателят на съвета на директорите на руката петролна компания "Лукойл" Равил Маганов е загинал при странни обстоятелства в четвъртък сутрин.

Според РИА Новости - 67-годишният Маганов е "паднал от прозореца" на Централната клинична болница в Москва. От лечебното заведение също потвърждават за смъртта на топ-мениджъра на "Лукойл", но не уточняват обстоятелствата около инцидента.

РБК цитира свои източници, според които Равил Маганов е паднал от 6 етаж на сградата. На място са изпратени следователи и полицаи, които ще проверяват и данните от камерите за видеонаблюдение.

"Коммерсант", на свой ред, твърди, че Маганов е бил диагностициран с "тежко сърдечно-съдово заболяване", като лансира версията за възможно самоубийство.

През март "Лукойл" се оказа най-голямата (и единствена в този мащаб) руска компания, която се обяви против войната в Украйна, като Съветът на директорите призова за "най-скорошно прекратяване на въоръжения конфликт" и изрази "искрени съчувствия на всички жертви, които са засегнати от трагедията".

Равил Маганов е председател на СД на "Лукойл" от 2020 г. Той е и първи вицепрезидент на компанията по въпросите с проучванията на находища и добива още от 1994 г. Роден е през 1954 г. в Татарстан. Неговият брат е Наил Маганов - директор на "Татнефт", който е една от най-големите руски компании за производство на петрол.

Това е поредният случай на необяснима внезапна смърт на руски енергийни мениджъри в последните няколко месеца след началото на войната в Украйна.

През април в Москва бяха намерени мъртви бившият вицепрезидент на "Газпромбанк" Владислав Аваев, заедно с жена му и дъщеря му. Малко по-късно беше убит и бившият директор на "Новатек" Сергей Протосеня, съпругата му и едно от децата им. Друг бивш мениджър на "Лукойл" Александър Суботин беше открит мъртъв в Москва през май.

През април несменяемият президент на "Лукойл" и член на съвета на директорите Вагит Алекперов реши сам да се оттегли от позициите си в компанията, след като беше поставен в санкционния списък на Великобритания заради войната.


Поне шест руски олигарси са загинали през последните месеци. Повечето от тях са свързани с големите петролни компании Газпром и Новотек.

"При всички случаи има подозрения, че самоубийствата са инсценирани, но кой е извършил това и защо?" (Само)убийство? Редица руски олигарси, близки до Газпром и Новатек, бяха открити мъртви през 2022


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024