Президентът Румен Радев свиква редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. То ще се проведе в президентството на 15 февруари (вторник) от 14 ч.

Темата на КСНС ще бъде „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“.

КСНС обсъжда въпроси и изготвя становища и предложения, свързани с политиката за националната сигурност, гарантирането на гражданския мир, обществения ред и правата и интересите на българските граждани и действията при възникване на опасност за националната сигурност. Цел на Консултативния съвет е постигането на политическо съгласие и единодействие по приоритетни теми на сигурността и отбраната на страната.

Заседанията на КСНС са редовни и извънредни, като редовните заседания се провеждат най-малко един път на три месеца, а извънредните - по решение на президента. Заседанията са закрити.

Настоящото редовно заседание е в контекста на кризата около Украйна и обявеното от НАТО подсилване на източния фланг.

Министърът на отбраната Стефан Янев отбеляза преди седмица, че армията ни трябва да се модернизира с приоритет сухопътните сили. Вчера той заяви, че предстоят срещи с представители на американския Държавен департамент, на които ще се обсъжда дали американски сили могат да участват в състава на българската батальонна бойна група. 

САЩ и България обсъждат дали американски сили да се включат в новата бойна група

Новото формирование беше анонсирано от Янев като реакция от страна на България в рамките на засилването на отбраната на НАТО по източния фланг заради растящото напрежение между Русия и Украйна. Досега позицията на МО беше, че бойната група трябва да е "с български сили, под българско командване", макар че правителството призна за "дефицити" във въоръжението. 

Янев не даде конкретен отговор дали българските въоръжени сили ще приемат съдействие от американската армия. Той обяви, че решенията ще се вземат след "разговори на военно-техническо ниво", които се очакват едва след срещата на военните министри от НАТО през следващата седмица. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия