Румен Радев обяви кога връчва втория мандат Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) в понеделник.

От ПП-ДБ вече обявиха, че са готови да вземат мандата и веднага да го върнат неизпълнен, когато бъдат поканени при президента.

Преди седмица формацията поиска отсрочка от 3 месеца, за да има достатъчно време да потърси подкрепа за пакет от законопроекти и решения, чиято цел е да покаже дали в 50-ото Народно събрание има воля за борба с корупцията и реформиране на прокуратурата, службите и правоохранителните органи.

ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обаче не подкрепиха антикорупционната декларация на коалицията.

"Стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони, а след това разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат и сме готови в момента, в който президента ни покани, ние да отидем и да го върнем неизпълнен", каза пред журналисти в сряда Божидар Божанов, който водеше преговорния екип.

След като ПП-ДБ върнат мандата неизпълнен, решението на коя парламентарна партия да бъде връчен третият проучвателен мандат зависи от президента. Отсега е ясна заявката на ГЕРБ, че няма да подкрепи опит за съставяне на кабинет в рамките на действащия парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024