Придружен от Мъск, Доналд Тръмп се върна на мястото, където едва не беше убит Снимка: © Getty Images

Доналд Тръмп се завърна на мястото, където едва не загина при опит за покушение през юли. Пред своите привърженици в Бътлър, Пенсилвания, републиканският кандидат за президент изнесе в събота театрален спектакъл, към който се присъедини и собственикът на Х и SpaceX Илон Мъск.

На митинга, който се случи точно един месец преди президентските избори в САЩ, двамата мъже изрекоха редица необосновани твърдения.

Така например Тръмп не се посвени да намекне, че политическите му опоненти „може би дори са се опитали да го убият“, за да му попречат да си върне Белия дом. Мъск, от своя страна, заяви, че ако поддръжниците на Тръмп не излязат да гласуват, „това ще бъдат последните избори“.

Съвместната им поява пред ентусиазираната многохилядна тълпа сложи край на многочасовата програма, която очевидно имаше за цел да митологизира стрелбата от 13 юли.

Митингът се проведе при засилени мерки за сигурност на същия терен, където Тръмп беше ранен в дясното ухо, един от присъстващите - пожарникарят Кори Комператор, беше убит, а други двама бяха ранени. 20-годишният извършител по-късно беше ликвидиран от снайперист на Сикрет сървис.

Снимката на Тръмп с кървави петна по лицето и вдигнат юмрук се превърна в незаличим образ на предизборната му кампания.

Докато републиканецът излизаше на сцената в събота, течеше видеоклип, който съпоставя изображението на Джордж Вашингтон, пресичащ река Делауеър, със снимката на Тръмп с вдигнат юмрук.

"Благодарение на провидението и Божията благодат този злодей не успя да постигне целта си. Той не успя да спре нашето движение", каза Тръмп застанал зад защитното стъкло, което ограждаше сцената на открито.

Кандидат-президентът, който изглежда опитваше да подражава на така нар. "гетисбъргското обръщение"* на Ейбрахам Линкълн, описа мястото като „паметник на храбростта“ на "нашите първооткриватели".

„Завинаги след това всички, които са посетили това свято място, ще си спомнят какво се е случило тук и ще знаят за характера и смелостта, които са проявили толкова много невероятни американски патриоти", проракува той.

По-късно републиканецът намекна, че е изправен пред "враг отвътре", по-опасен от всеки чуждестранен противник.

„През последните осем години онези, които искат да ни попречат да постигнем това бъдеще, ме клеветиха, подложиха ме на импийчмънт, повдигнаха ми обвинения, опитаха се да ме изхвърлят от изборите и кой знае, може би дори се опитаха да ме убият. Но аз никога не съм спирал да се боря за вас и никога няма да спра“, каза той, без да предоставя доказателства в защита на думите си.

Тръмп отдаде почит на убития пожарникар - на трибуните беше поставен мемориал в негова чест, а на гигантски екрани беше изписан надсписът „В любяща памет на Кори Комператор“, придружен от негова снимка. Семейството на Комператор е било сред присъстващите, съобщават американски медии.

В 18,11 ч., точният час, в който на 13 юли нападателят започна стрелбата, Тръмп призова за минута мълчание.

След това камбаната удари четири пъти - по веднъж за всяка от четирите жертви, включително и за Тръмп. След това оперният певец Кристофър Макио запя „Аве Мария“.

По-късно той извика на сцената Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и собственик на социалната платформа X, който не крие симпатиите си към републиканеца.

„Истинският тест за характера на човека е как се държи, когато е под прицел. Имахме един президент, който не можеше да изкачи стълби, и друг, който вдигаше юмруци, след като го застреляха! Борба, борба, борба!“, каза американският милиардер от сцената.

Въпреки опита на Тръмп да извърши преврат и да се задържи на власт на 6 януари 2021 г., Мъск заяви, че републиканецът „трябва да спечели, за да запази конституцията".

"Той трябва да спечели, за да запази демокрацията в Америка. Накарайте всички, които познавате, да се регистрират, за да гласуват. Ако не го направят, това ще са последните избори. Това е моята прогноза", коментира той.


Гетисбъргското обръщение (Gettysburg Address) е реч изнесена от президента на САЩ Ейбръхам Линкълн в следобеда на 19 ноември 1863 г. по случай откриването на Националното войнишко гробище в Гетисбърг, Пенсилвания, по време на Американската гражданска война, четири месеца и половина след решителната битка при Гетисбърг. Макар и кратка (10 изречения), речта на Линкълн впоследствие придобива известност като една от най-великите речи в американската история.

Нов опит за нападение срещу Тръмп в голф клуба му във Флорида

Тръмп получи ново обвинение заради щурма срещу Капитолия

Тръмп се скара с шефа на ФБР за това какво точно го е ранило в ухото


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Актьорът Киану Рийвс вече е и професионален състезателен пилот

В събота той направи своя успешен дебют в Toyota GR Cup на известна писта в Индианаполис

11:53 - 06.10.2024
Пътуване

Популярна авиокомпания забрани пейджъри и уоки-токита в самолетите си

При неочакваните взривове на устройства в Ливан и Сирия загинаха над 30 души, а повече от 3000 бяха ранени

09:39 - 06.10.2024
Технологии

HUAWEI WATCH Ultimate Green Edition: Перфектната комбинация от стил, голф и приключение

Емблематичния нов модел, с нови голф функции и подобрен Expedition режим, Ексклузивният зелен цвят загатва за съчетаването на най-доброто от природата и функциите, намиращи се на китката ви.

09:20 - 06.10.2024
Технологии

Още не вярвате в онлайн пазаруването - да опитаме да ви убедим

Най-досадните неща във физическото пазаруване са реденето на опашка и мъкненето на торбите. Kolichka.bg има решението.

09:19 - 06.10.2024
Важно днес

Оранжев код за интензивни валежи и гръмотевици е обявен за Източна и Южна България

Максималните температури ще са между 16° и 21°, в югоизточните райони до 24°-25°, за София - около 16°

09:00 - 06.10.2024
Бизнес

70% от имотните сделки в София се купуват с налични пари

120 хил. е средно скритата сума при имотна сделка в София

17:32 - 05.10.2024