Кремъл все още мълчи за самолетната катастрофа с Пригожин "на борда" Снимка: © Screenshot

Лидерът на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин, който по-рано тази година оглави въоръжен бунт срещу ръководството на руската армия, се смята за мъртъв. По-рано Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия включи името му в списъка на лицата, "обявени за пътници на борда на разбилия се самолет".

Частен самолет, принадлежащ на Пригожин, се разби в руската Тверската област в сряда. Според руската служба за гражданска защита са загинали общо десет души: седем пътници и трима членове на екипажа.

Едно име се откроява в списъка на пътниците: Евгений Пригожин. Към момента няма официално потвърждение, че Пригожин в действителност е загинал, тъй като жертвите все още не са идентифицирани.

Новината за смъртта на лидера на "Вагнер" се появи в близки до групировката канали в Telegram. В канала "GreyZone" беше написано следното съобщение:

"Ръководителят на групата “Вагнер”, Героят на Русия, истинският патриот на своята родина - Евгений Викторович Пригожин загина в резултат на действията на предатели на Русия. Но дори и в ада той ще бъде най-добрият! Слава на Русия!“.

Руските власти са започнали разследване на причините за катастрофата на фона на множество спекулации, включително и тази дали Пригожин се е намирал на борда на катастрофиралия Embraer Legacy 600 с регистрационен номер RA-02795, или не. Объркването идва от това, че според портала за проследяване на полети Flightradar24 в сряда вечерта около Москва са летели два частни самолета, които са собственост на военния лидер.

Кремъл все още не е коментирал катастрофата и евентуалната смърт на лидера на "Вагнер". Президентът Владимир Путин не спомена инцидента по време на речта си в Москва по случай 80-годишнината от победата в битката при Курск от Втората световна война. Вместо това късно в сряда той приветства "всички наши войници, които се сражават смело и решително" в Украйна.

Междувременно американският президент Джо Байдън категорично предположи, че Путин е замесен в очевидната смърт на Евгений Пригожин, след като украински официални лица изтълкуваха инцидента като предупреждение към руския "елит". Пред централата на "Вагнер" в Санкт Петербург бяха положени цветя за покойния ръководител.

"Не знам със сигурност какво се е случило, но не съм изненадан. Няма много неща, които да се случват в Русия и зад които да не стои Путин. Но не знам достатъчно, за да знам отговора", заяви лидерът на САЩ на брифинг по повод самолетната катастрофа.

Още неизвестни

Според данни от проследяването на полета във FlightRadar24 самолетът на Пригожин не е изпитвал затруднения до внезапното рязкото падане в последните 30 секунди. Този тип самолет има добри показатели за безопасност, като за повече от 20 години експлоатация е регистриран само един инцидент, който не е свързан с механична повреда, посочват експерти.

Има спекулации за ракетна атака или дори бомбена атака на самолета. Подобни съобщения обаче все още не са потвърдени. Видеоклипове се разпространяват в социалните медии, показващи как самолет, за който се смята, че е частният самолет на Пригожин, пада вертикално на земята и изчезва в голям облак дим.

Самолетът на Пригожин се разби в Русия, той е бил в списъка на пасажерите (обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024