Пригожин и историческите убийства чрез самолетна катастрофа Снимка: © Getty Images

Името на Евгений Пригожин е поредното, което може да се добави към дълъг списък от известни или предполагаеми убийства чрез самолетни катастрофи. Русия съобщи в сряда, че лидерът на частната армия "Вагнер" е бил сред записаните пасажери на самолет на групировката, който се разби на север от Москва. Загинали са всички 10 пътници.

Прицелването към самолет е ефективен начин да бъде достигната мишена, която е обичайно заобиколена от охрана, стига, разбира се, убиецът да е лишен от скрупули, че ще отнеме живота на всички на борда.

Катастрофите със самолет унищожават много доказателства и това затруднява разследването им.

Самолети-мишени са сваляни от ракети, атакувани от други самолети или взривявани със заложени експлозиви на борда. Първите два метода изискват военна техника, която обикновено се контролира само от държави или големи въоръжени структури; третият е по-достъпен за набор от убийци, пише The Guardian и припомня някои от най-знаковите случаи.

След знаковите убийства със самолет е това на президента на Руанда Ювенал Хабяримана през 1994 г., посочва изданието. Ракета земя-въздух сваля държавническия самолет. На борда са Хабяримана и бурундийският му колега Сиприен Нтарямира. Катастрофата дава началото на верига от жестоки етнически сблъсъци в Руанда, които довеждат до избиването на 800 000 души от местните етнически групи тутси и хуту.

Досега не е категорично установено кой е изстрелял ракета, но доказателства, представени на френски съдия през 2012 г., показват че тя вероятно е дошла от база, контролирана от екстремисти хуту, които се противопоставят на мирно споразумение между враждуващите племена.

самолет проблем

В този случай поне веднага става ясно, че самолетът е свален и единственият въпрос остава кой стои зад атентата. Не такава е ситуацията с катастрофи, които първоначално са смятани за трагични инциденти, но след разследване или политически натиск в последствие се третират като вероятни убийства.

Повече от пет десетилетия отнемат на ООН да заключи, че има „значително количество доказателства“ за втори мистериозен самолет, който е причинил катастрофата през 1961 г., при която загива генералният секретар Даг Хамаршелд.

Самолетът му пада в днешна Замбия, докато той пътува за мисия за постигане на мир в Конго. Две разследвания, проведени от британските власти, първоначално записват като причина за инцидента пилотска грешка.

През 1980 г. министър-председателят на Португалия Франсиско Са Карнейро загива, след като самолетът, с който пътува, се разбива в сграда в северната част на Порто. Разследванията са две, като едва второто от 2004 г. стига до извода, че вероятно на борда на неговата Чесна са били заложени експлозиви.

Някои подозрителни смъртни случаи може никога да не бъдат разследвани. През 1971 г. тялото на Лин Бяо, наследник на китайския комунистически лидер Мао Цзедун, е извадено от мястото на самолетна катастрофа в Монголия. Китайските власти твърдят, че той се е опитвал да избяга в Съветския съюз след неуспешен опит за преврат и самолетът му е останал без гориво.

Слуховете за инцидента се разпространяват бързо, а версиите са различни. Според някои машината е била свалена от китайски самолети, според други Лин е починал в Китай и тялото му е качено в летателния апарат, за да се прикрият следи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024