Приложение за проследяване на заразените предизвика дискусии относно личните данни Снимка: © Getty Images

Един от най-големите проблеми при борбата с коронавируса е, че не е напълно ясно в кои райони се разпространява заразата. Оттам идва въпросът как да бъдат разпределени по градове ограничените ресурси на болниците. Във Великобритания обаче, изглежда, вече имат отговор на този въпрос.

Приложението C-19 COVID Symptom Tracker излезе на бял свят и може да се окаже от първостепенна важност за здравните власти. Чрез него хората могат сами да въвеждат симптомите си всеки ден и така да бъде установявано дали те са болни от коронавирус, или от обикновен грип.

Платформата доби огромна популярност във Великобритания, където бе изтеглена над 750 хиляди пъти от App Store – по данни на Apple. В него Covid Symptom Tracker е третото най-популярно приложение, както и второ сред новите предложения на Google Play за Android.

То е разработено от „стартъп“ компанията Zoe в колаборация с две болници и лондонския университет King’s College. Според създателите приложението е теглено по 50,000 пъти на час.

Следващата стъпка пред тях е да го разработят за употреба в САЩ – страната, която се превърна в новия епицентър на пандемията. Те работят заедно с болницата в Масачузетс и с учени от Станфорд.

Приложението не е уред за диагностициране, а свързва хората с местните здравни обществени услуги. Платформата по-скоро е създадена с цел да събере информация за различните симптоми, която да помогне на медицинските лица да бъдат по-добре подготвени за реакция срещу Covid-19.

COVID Symptom Tracker е лесно за употреба приложение. Потребителите си създават акаунт и въвеждат данни като възраст, пол, височина, тегло, пощенски код, предишни заболявания и навици като пушенето например. След това, всеки ден трябва да въвеждат всички симптоми, които може да се асоциират с Covid-19. Към момента списъкът включва настинка, постоянна кашлица, умора, трудност при поемането на въздух, загуба на обоняние или вкус, болки в гърдите или корема, диария, замаяност, липса на апетит и други.

Колкото повече симптоми се отчетат като потенциално свързани с Covid-19, те неизменно ще бъдат добавяни в приложението, съобщават създателите на проекта.

„Провеждахме активни разговори с много компании, които произвеждат тестове за коронавирус. Истинската ни идея беше да идентифицираме кората, които показват симптоми и ако сме способни, да им предоставим колкото се може по-бързо възможността да бъдат тествани“, каза говорителят на „стартъп“ компанията Сара Гордън.

Тя добавя, че тази задача се е оказала твърде трудна, защото ефективността на тестовете все още не е доказана. Именно затова фокусът на компанията се насочва към подпомагане на Националната здравна служба във Великобритания в определянето на формата и еволюцията на вируса. Целта е чрез данните, събрани от приложението, да се установи как здравните власти в страната да преразпределят по-добре своите ресурси.

„Разчитаме на хората да бъдат честни с докладването на симптомите“, каза говорителят на Zoe Сара Гордън.

„Това, което опитваме да направим, е скала, а върху нея да изобразим това, което учените наричат преминаване към по-тежки симптоми“, споделя тя. „Ако някой има настинка за определен период от време, това се отчита с червен знак например“. Гордън допълва, че по този начин става ясно кои симптоми се асоциират с коронавирус и кои – само с обикновен грип.

Но най-големият проблем за създателите на приложението остава защитата на личните данни на потребителите. От компанията съобщават, че в тяхната политика за поверителност е записано, че данните стават достояние само на изследователите. Отбелязват обаче, че тази информация може да напусне границите на Европейския съюз, макар и само за анализ от страна на техни партньори изследователи.

„Политиката ни за данните е съвместима с т. нар. GDPR (б.а. – Общ регламент относно защитата на данните). Когато ги предаваме на трети страни, имената на хората не се показват – те минават в анонимен режим чрез специален код. Вярваме, че имаме супер стриктни правила за защита на личните данни“, отбелязва Сара Гордън.

Добавя също така, че политиката на компанията е дори по-стриктна в САЩ и уверява – „Няма защо да бъдете загрижени за защитата на данните ви“.

Това обаче не се приема положително в Германия, където в Бундестага се проведоха дебати дали правителството трябва да се концентрира върху дигиталното проследяване на немските граждани в борбата срещу коронавируса.

Федералният комисар, отговарящ за защитата на данните – Улрих Келбер, който е член на социалдемократическата партия, влезе в директен спор със здравния министър Йенс Шпан от християндемократическия съюз. Шпан даде за пример Южна Корея и предложи Германия да последва примера ѝ: „Видяхме как демократичната Южна Корея успя да се пребори с вируса, използвайки данни от мобилни телефони“. Той каза, че тази информация е помогнала на властите бързо да проследят контактните лица на заразените и да ги поставят под карантина.

Говорителят на Келбер – Кристоф Щайн, обори всички твърдения на здравния министър. „Не трябва да позволяваме на страха да ни заслепи относно важността на защитата на данните. Ако имената на всички заразени започнат да бъдат съобщавани по радиото от утре, много хора ще намерят тази мярка за непропорционална“.

В понеделник немското правителство прие поправка в съществуващия закон за защита срещу инфекцията. В оригиналния си вариант той съдържаше клауза за проследяване на местоположението на заразазените, но тя бе премахната във връзка с отправените критики към мярката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024