Дори ваксинираните българи подлежат на карантина при влизане у нас от страни в "червената зона" Снимка: © Getty Images

Българските граждани и членовете на техните семейства, които влизат в България от страни, намиращи се в „червената Covid-зона“, са подложени на задължителна 10-дневна карантина от 19 юли (понеделник). Те могат да се освободят от нея, като си направят PCR тест в рамките на 24 часа след пристигането. Ако той е отрицателен, изолацията отпада.

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев каза на брифинг пред журналисти, че PCR тестът може да е направен и до 72 часа преди пристигането в България от страни в "червената зона". Отрицателен резултат от антигенен тест няма да се зачита за освобождаване от карантина.

Според заповедта на Министерството на здравеопазването - карантината е задължителна, като дори и ваксинираните се нуждаят от отрицателен резултат от PCR. Информацията потвърдиха от МЗ пред "Булевард България".

От днес (19 юли) ражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Причината е, че тези страни са в „червена зона“ с висок брой инфекции от Covid-19. Изключение са българските граждани и членовете на семействата им, но съгласно гореизброените ограничения.

Гърция не е в "червената зона" и завръщащите се от почивка българи са освободени от карантина, ако представят единния европейски Covid-сертификат или дадат отрицателен резултат от бърз антигенен или PCR тест (при липса на сертификат).

Попитан каква е ролята на така наречения „зелен сертификат“ за пътуване в Европа, при положение че дори ваксинираните трябва да си правят PCR при пристигане от „червена зона“, Кунчев заяви, че PCR пробата е „допълнителна бариера и спирачка“, за да се гарантира здравето на българските граждани.

„Сертификатът е факт и улеснява режима. Това обаче важи за страните в "зелената" и "оранжевата" зона. За страни, които представляват заплаха заради разпространението на коронавируса, допълнителният PCR е необходим, защото той гарантира, че лицето не е носител на заразата. Това е идеята – да въведем допълнителен режим, бариера, с оглед на това да сме сигурни, че влизащите в България не са опасни за останалите“, каза той.

„Европейският сертификат за ваксинация дава много по-голяма свобода на придвижване. С изключение на страни като Кипър, Великобритания, Испания, движението със сертификат е свободно. ЕК е предвидила внезапна спирачка – при заплаха да бъдат вземани допълнителни мерки“, заяви още Кунчев.

Той каза, че във Великобритания, Испания, Кипър, Гърция и Португалия ситуацията също се влошава „с бързи темпове“ и очакваме, че вълната от новия вариант „Делта“ ще се развива и ще стигне до всички страни. „Надяваме се обаче това да стане по-бавно“, добави Кунчев.

Попитан дали в България ще има скоро безплатни PCR тестове по подобие на Франция, които въвеждат това облекчение от есента, здравният инспектор каза, че страната ни е изпратила заявка до ЕК за PCR и антигенни тестове на стойност 1,6 млн. евро. Когато пристигнат у нас, те ще се използват точно по този начин, добави той, но отказа да коментира кога би се случило това.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът от "Соло" беше върнат в България след 11 г. укриване

Илиян Тодоров ще лежи в затвора доживот

18:53 - 01.03.2024
Важно днес

ГЕРБ свиква национално съвещание ден преди оставката на Денков

ПП-ДБ поискаха да се проведе отлагания с месеци разговор за Антикорупционната комисия

18:34 - 01.03.2024
Спорт

Аспарух Соколов спечели най-голямото международно състезание по ски за деца у нас

15-годишният скиор спечели първи места както в слалом, така и в гигантски слалом в своята възрастова категория

16:20 - 01.03.2024
Важно днес

Служител на "Криминална полиция" в София е в тежко състояние след побой

От МВР не дават подробности за нападението

15:04 - 01.03.2024
Текстове от партньори

Рекорден брой проекти са в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Телекомът ще дари 100 000 лв. за реализиране на образователни и екологични идеи

14:12 - 01.03.2024
Важно днес

Кран падна при строежа на метрото на столичен булевард, няма пострадали

Строителното съоръжение е паднало между две коли на бул. "Шипченски проход"

14:10 - 01.03.2024
Важно днес

Ян Марсалек – бизнесмен, руски шпионин и вербовчик на българи в Англия

Австриецът е вербувал шпиони, които да преследват критици на Путин в Европа, разкриват "Шпигел" и The Insider

13:58 - 01.03.2024