"Приятели": От шоу, работещо на загуба, до феномен, донесъл 1,4 млрд. на актьорите и създателите си

В началото на всеки епизод на „Приятели“ шестте звезди на популярния сериал танцуват пред прословутия фонтан, докато на фон върви песен за младия нюйоркчанин, който е разорен, защото работата му е „истинска шега“. 27 години след дебюта на ситкома - актьорите и създателите му са точно обратното на разорени.

Дълго чаканият специален епизод „Friends Reunion“, който дебютира на 27 май в HBO Go, донесе на Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Матю Пери по около 5 милиона долара, твърди Forbes, позовавайки се на свои източници. Това обаче представлява много малка част от приходите на звездите от „Приятели“ в рамките на три десетилетия.

Телевизионната комедия се превърна в попкултурен феномен, откакто дебютира през 1994 г. Според Forbes – оттогава насам шоуто е генерирало печалба от 1,4 милиарда долара за актьорите и създателите.

"Приятели": От шоу, работещо на загуба, до феномен, донесъл 1,4 млрд. на актьорите и създателите си

Шестте звезди - Рейчъл, Рос, Моника, Чандлър, Фийби и Джоуи – са получили почти 816 млн. долара преди данъците, или всеки е заработил по 136 милиона. Създателите на шоуто Дейвид Крейн и Марта Кауфман, както и продуцентът Кевин Брайт, са си поделили най-малко 550 милиона долара.

Когато ситкомът се излъчва по американската телевизия NBC от 1994 до 2004, е част от популярната вечерна програма в четвъртък. Там са още шоу продукции като „Seinfeld“, „Mad About You“, „Уил и Грейс“ и др. „Приятели“ са поместени между две от тях и успяват да привлекат средно по 25 милиона зрители всяка вечер.

Голямата печалба обаче не идва веднага. Продуцентите от Warner Bros предоставят лиценз за излъчване на NBC и в първите четири години на практика са на загуба от шоуто. Създателите чакат инвестицията им да се отплати по-късно, когато продадат епизодите на няколко телевизии.

Когато „Приятели“ влизат в петия си сезон, от NBC са толкова настоятелни да задържат ситкома във вечерната си програма, че се съгласяват да покрият разходите по продукцията. В рамките на 10-те години, в които шоуто е част от телевизията, режийните разходи включват 70 млн. долара такса за продуцентите и почти 100 млн. за актьорите.

Заплатите на шестте големи звезди нарастват от 22 500 долара на епизод по време на първия сезон до 1 милион на всеки 30 минути в последните две години. Така Анистън, Кокс и Кудроу се превръщат в едни от най-високоплатените актриси по онова време.

"Приятели" - бюджет - сцена

Когато шоуто е предоставено за излъчване на няколко телевизии, се надига истинската вълна от печалби. Щом Warner Bros вече разполагат с над 100 епизода за първите четири години, решават да продават повторения на местни станции, кабелни мрежи и канали извън САЩ, а в последните години и на стрийминг компании. Forbes оценява всички тези сделки на 4,8 милиарда долара в полза на компанията продуцент. Тази цифра не включва продажбите на DVD.

След намаляването на разходите за разпространение, маркетинг и свързани административни плащания, процесът по телевизионното „разширяване“ на „Приятели“ носи 260 милиона долара на главните актьори и най-малко 475 млн. на Брайт, Кауфман и Крейн. Forbes цитира данните от S&P Global, като разполага още с информация от адвокати, агенти и изпълнителни директори, участвали в сделките. От Warner Bros са отказали коментар пред американското списание.

След като станаха звезди в „Приятели“, Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Лиса Кудроу, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Матю Пери продължават да работят в киното и телевизията.

Без съмнение, Анистън все още е една от най-високоплатените актриси, като през последните години редовно попада в класациите на Forbes. През 2017 стана ясно, че нетното ѝ богатство е оценено на 200 милиона долара. В тази сума влизат спонсорски договори и печалбите на звездата от работата ѝ като модел.

Последно тя сключи сделка за 1 милион долара на епизод, за да играе ролята на водещата на новини Алекс Леви в „The Morning Show“. Продукцията дебютира по Apple TV+ през 2019, а Анистън получи номинация за „Еми“ за изключителна актриса в драматичен сериал.


Прочетете още:

"Приятели: Отново заедно": Любовта на Рос и Рейчъл извън сцената и високата цена на славата "Приятели: Отново заедно": Любовта на Рос и Рейчъл извън сцената и високата цена на славата

Китай цензурира специалния епизод на "Приятели" Китай цензурира специалния епизод на "Приятели"

Известните актьори, които са се снимали в "Приятели" Известните актьори, които са се снимали в "Приятели"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024