Водещите организации на привържениците на футболния "Левски“ се обърнаха с отворено писмо към министър-председателя Бойко Борисов, а отделно към спонсора на отбора Васил Божков и собственика Георги Попов.

Феновете искат да спасят клуба от кризата и търсят държавна помощ. Именно това е едно от предложенията на НКП на „Левски“, „Ултрас Левски“, „Тръст Синя България“ и „Сдружение Сини сърца“, който те предложиха на Борисов. Другата им опция е официалният рекламодател на дружеството "7777.bg" да подкрепи клуба. Както знаете, дружеството досега беше спонсор на „Левски“. То е част от останалата без лиценз "Национална лотария", в която собственост има Васил Божков.

„Нашето предложение, г-н Премиер, е да бъде предоставена възможност официалния рекламодател на Дружеството „7777.bg“ да подкрепи отново клуба в този труден момент, като преведе необходимите финансови средства. Стимул, който ще осигури възможност клубът да реализира приходи по време на трансферния прозорец“, се съобщава в писмото на феновете на „Левски“. Не става ясно обаче как би се осъществил подобен ход.

„В тази връзка - ако това е неизпълнимо, то единствената алтернатива би била държавата директно да кредитира футболния клуб чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди – подход, който привържениците на „Левски“ поначало не одобряват и не желаят, но той би се явил като последна инстанция за финансиране“, смята обединението на привържениците.

Феновете подчертават, че „моментът е съдбовен“ и ако в рамките на две седмици няма постигнато реално решение на проблема, футболистите ще могат „да разтрогват договори, да напуснат отбора и да заведат дела срещу футболния клуб.

Министър-председателят няколко пъти съобщаваше, че на "Левски" ще се помогне и че клубът го заслужава. Още през януари феновете на „сините“ се срещнаха с Борисов в Министерски съвет, където се проведе първият разговор за бъдещето на клуба.

Днес в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на младежта и спорта Красен Кралев съобщи, че "Левски" ще получи помощ от държавата, но само ако смени собствеността. 

Вчера изпълнителният директор Павел Колев, спортният директор Ивайло Петков и треньорският екип, начело с Петър Хубчев, подадоха оставки. Очаква се да напуснат на 13 май. От началото на годината те работят без заплащане, тъй като „Левски“ е пред фалит. Колев обяви, че в касата на клуба има едва около 10 000 лева, а ситуацията е утежнена заради факта, че месечно „Левски“ трябва да погасява задължения към Националната агенция по приходите на стойност 143 хиляди лева. 

Комбинацията от отнемане на лиценза на основния спонсор и кризата с Covid-19 задейства ефекта на доминото. Именно затова привържениците се обърнаха и към финансовия благодетел на „сините“ Васил Божков, задавайки му четири въпроса. Бизнесменът се намира в Обединените арабски емирства от февруари 2020 г. насам, когато беше обвинен в укриване на хазартни такси и още 10 престъпления. Официално, срещу Божков има издадена международна заповед за арест. 

„Нашият, Ваш „Левски“ е обречен на вечност, но затова имаме нужда от Вашата човешка откровеност, а именно да получим отговор на следните въпроси:

- Смятате ли в бъдеще да останете мажоритарен собственик и да осигурявате средства за отбора, отговарящи на Вашите стандарти?
- Имате ли възможност и намерение да издържате частично клуба?
- В процес ли сте на намиране на друг собственик – Ваш партньор, голям рекламодател или международна компания, отговаряща на милионната армия от хора, подкрепяща „Левски“?
. Готови ли сте да прехвърлите акциите за управлението – на клуба, на ветераните или на привържениците?“.

„Честността и прямотата изисква от нас да споменем, че има и друг вариант на Ваше волеизявление, което ние не можем да приемем, не от неуважение към Вас, а от невъзможността да допуснем „Левски“ да не съществува. Чакаме съдбовния Ви отговор, като гарантираме нашата обективност, касаеща Вашата житейска ситуация“, пишат феновете.

Вчера изпълнителният директор Павел Колев каза, че е говорил с Божков, който бил „склонен“ да предостави акциите на футболния клуб. Ако баскетболният треньор Тити Папазов Тити Папазов може да получи акциите на Божков в "Левски" , той може да стане новият мажоритарен собственик на ФК "Левски", съобщи в. "Труд". Бившият треньор на националния баскетболен тим дори обяви, че е готов да пътува до ОАЕ и да се срещне с Божков за разрешаване на проблема.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"