Пробив в медицината: Присадиха успешно свинско сърце на 57-годишен пациент Снимка: © Getty Images

57-годишен американец стана първият човек в света, който се подложи на успешна трансплантация на сърце от генно модифицирано прасе.

Три дни след експерименталната 7-часова процедура, извършена в Балтимор, пациентът Дейвид Бенет се чувства добре, обявиха лекарите, цитирани от BBC.

Трансплантацията е била определена като последна надежда за спасяване на живота му, макар все още да не е ясно какви са дългосрочните му шансове за оцеляване.

„Въпросът беше или да направя трансплантацията, или да умра“, казва Бенет преди операцията. „Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми избор“.

Лекарите от Медицинския център към Университета в Мериленд са получили специално разрешение от американския медицински регулатор за извършване на процедурата. Те са посочили, че в противен случай Бенет, който е с терминална сърдечна недостатъчност, може да загине.

Докторите са счели, че той не отговаря на условията за трансплантация на човешки орган – решение, което често лекарите вземат, ако пациентът е в много лошо здравословно състояние.

Използваното за трансплантацията прасе е било генно модифицирано, така че да унищожи няколко гена, които биха довели до отхвърляне на органа от тялото на Бенет, пише AFP.

За медицинския екип, който е провел трансплантацията, успешната процедура е кулминация на години проучвания и може да промени животите на много хора по целия свят. Хирургът Бартли Грифит казва, че "операцията ни приближава с една стъпка по-близо до решаване на кризата с недостига на органи“.

17 души средно на ден умират в САЩ, чакайки присаждане на органи. В списъка на изчакващите са над 100 хиляди пациенти.

Ръководителят на хирургичното отделение в болницата към Университета в Мериленд – д-р Кристин Лау – заявява, че не е сигурно какво ще бъде състоянието на пациента оттук нататък. „Той се намираше под по-голям риск, защото се нуждаехме от повече имуносупресия спрямо трансплантацията на орган от човек на човек. Как ще се чувства оттук насетне – не знаем, защото никога до момента не е било правено подобно нещо“, казва той пред BBC.

„Хора умират постоянно, докато чакат присаждане на органи. Ако можем да използваме генно модифицирани органи от прасета, никога няма да има нужда да чакаме“, твърди той на фона на моралната страна на проблема, повдигнат от мнозина.

Дълго време се проучва възможността за така наречената „ксенотрансплантация“, като използването на свински органи вече е все по-често срещано. През октомври 2021 г. хирурзи от Ню Йорк обявиха, че успешно са присадили бъбрек на прасе в организма на пациент. Към онзи момент операцията беше най-големият експеримент в тази област на медицината. Въпреки всички усилия реципиентът бе изпаднал в мозъчна смърт и нямаше шансове за оцеляване.

Сега Бенет се надява трансплантацията да му помогне да продължи живота си. Той е бил на легло в продължение на 6 седмици преди интервенцията – свързан към машина, която е поддържала пулса му.

„Нямам търпение да стана от леглото, след като се възстановя“, казва той. В понеделник е започнал да диша самостоятелно и е под постоянен мониторинг.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Израел нанесе удар на територията на Иран, казват САЩ

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024