Снимка: © Getty Images

57-годишен американец стана първият човек в света, който се подложи на успешна трансплантация на сърце от генно модифицирано прасе.

Три дни след експерименталната 7-часова процедура, извършена в Балтимор, пациентът Дейвид Бенет се чувства добре, обявиха лекарите, цитирани от BBC.

Трансплантацията е била определена като последна надежда за спасяване на живота му, макар все още да не е ясно какви са дългосрочните му шансове за оцеляване.

„Въпросът беше или да направя трансплантацията, или да умра“, казва Бенет преди операцията. „Знам, че е изстрел в тъмното, но това е последният ми избор“.

Лекарите от Медицинския център към Университета в Мериленд са получили специално разрешение от американския медицински регулатор за извършване на процедурата. Те са посочили, че в противен случай Бенет, който е с терминална сърдечна недостатъчност, може да загине.

Докторите са счели, че той не отговаря на условията за трансплантация на човешки орган – решение, което често лекарите вземат, ако пациентът е в много лошо здравословно състояние.

Използваното за трансплантацията прасе е било генно модифицирано, така че да унищожи няколко гена, които биха довели до отхвърляне на органа от тялото на Бенет, пише AFP.

За медицинския екип, който е провел трансплантацията, успешната процедура е кулминация на години проучвания и може да промени животите на много хора по целия свят. Хирургът Бартли Грифит казва, че "операцията ни приближава с една стъпка по-близо до решаване на кризата с недостига на органи“.

17 души средно на ден умират в САЩ, чакайки присаждане на органи. В списъка на изчакващите са над 100 хиляди пациенти.

Ръководителят на хирургичното отделение в болницата към Университета в Мериленд – д-р Кристин Лау – заявява, че не е сигурно какво ще бъде състоянието на пациента оттук нататък. „Той се намираше под по-голям риск, защото се нуждаехме от повече имуносупресия спрямо трансплантацията на орган от човек на човек. Как ще се чувства оттук насетне – не знаем, защото никога до момента не е било правено подобно нещо“, казва той пред BBC.

„Хора умират постоянно, докато чакат присаждане на органи. Ако можем да използваме генно модифицирани органи от прасета, никога няма да има нужда да чакаме“, твърди той на фона на моралната страна на проблема, повдигнат от мнозина.

Дълго време се проучва възможността за така наречената „ксенотрансплантация“, като използването на свински органи вече е все по-често срещано. През октомври 2021 г. хирурзи от Ню Йорк обявиха, че успешно са присадили бъбрек на прасе в организма на пациент. Към онзи момент операцията беше най-големият експеримент в тази област на медицината. Въпреки всички усилия реципиентът бе изпаднал в мозъчна смърт и нямаше шансове за оцеляване.

Сега Бенет се надява трансплантацията да му помогне да продължи живота си. Той е бил на легло в продължение на 6 седмици преди интервенцията – свързан към машина, която е поддържала пулса му.

„Нямам търпение да стана от леглото, след като се възстановя“, казва той. В понеделник е започнал да диша самостоятелно и е под постоянен мониторинг.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени