"Пробив" в преговорите между Израел и "Хамас" увеличава надеждите за край на огъня в Газа Снимка: © Getty Images

Израел и "Хамас" подновиха непреките преговори за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници в Газа, след като администрацията на американския президент Джо Байдън заяви, че групировката е направила "доста значителна промяна" в позицията си.

"Хамас" е приела предложението на САЩ за започване на преговори за освобождаване на израелски заложници. Тя се е отказала от първоначалното си искане Тел Авив първо да се ангажира писменно с постоянно прекратяване на огъня, преди да започне изпълнението на плана за край на войната.

Източник от преговорния екип на Израел заяви, че предложението, представено от "Хамас", включва "много значителен пробив". Палестински служител, запознат с процесите по постигане на мир, е цитиран от "Reuters", че има възможност да се стигне до рамково споразумение, ако такова бъде прието от израелската държава. То би сложило край на деветмесечната война в Газа.

Британската медия BBC цитира свой източник, който посочва, че новите спорни моменти по споразумението са преходът от първата към втората фаза за евентуално прекратяване на военните действия, както и неясно формулираните гаранции, че двете страни ще спазват договореното.

Планът в три фази включва шестседмичен начален етап със спиране на военните действия и увеличаване на хуманитарната помощ. Израелските сили ще се изтеглят от всички населени места, а жените, възрастните хора и ранените заложници, държани в Газа, ще бъдат разменени за стотици палестински затворници, държани от Израел.

Ако няма нарушения в този период, шестседмичното прекратяване на огъня ще продължи за неопределено време, докато страните преговарят за втори етап. В него се призовава за постигане на споразумение за "трайно" примирие, което да включва пълно израелско изтегляне от палестинската територия и освобождаване на всички останали заложници. Третият етап ще започне с международно финансирано възстановяване на Газа, ново палестинско управление на анклава и евентуално създаване на независима палестинска държава.

Този план беше представен от президента Джо Байдън още през май, но все още не е влизал в действие, тъй като преговорите не постигат резултат. Причината е несъгласието на "Хамас" с някои от условията.

Досега групировката не искаше да се съгласи с нищо, докато Израел писмено не декларира, че ще се ангажира с окончателен край на войната, заложен във фаза 2, още преди началото на първия етап.

От своя страна Израел е против прекратявянето на огъня за неопределен период във втора фаза и смята, че той трябва да има краен срок, за да не използва "Хамас" времето за прегрупиране. Въпреки че преди седмици премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че страната намалява военните си операции в Газа, той заяви, че планира да продължи с целенасочени атаки срещу лидерите и частите на Хамас.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Esthederm представи новия Intensive Pro-Collagen+ крем

Новият крем от серията Intensive стимулира синтеза на петте основни типа колаген в кожата, благодарение на технологията Pro Coll+.

16:20 - 04.10.2024
Важно днес

Съдът на ЕС отмени най-спорната част от пакета "Мобилност" по искане на България

България, Литва, Румъния, Кипър, Унгария, Малта и Полша оспориха предложеното законодателство, което силно ги засягаше

16:04 - 04.10.2024
Важно днес

Началникът на охраната на Запорожката АЕЦ е убит с бомба под колата

Централата е под контрола на руснаците, за които е работил Андрей Короткий

14:59 - 04.10.2024
Важно днес

Трафикът в цялото въздушно пространство на Германия беше нарушен заради технически проблем

Най-голямото германско летище във Франкфурт също е било засегнато от сериозните смущения

14:19 - 04.10.2024