Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на премиера Бойко Борисов в съучастие в компроматна война и в "пробив" на Националната служба за охрана. 

"Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, чиято работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. Не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си", каза държавният глава. 

В сряда Борисов даде пресконференция, на която се определи като жертва на компромат "по учебниците на КГБ" и прехвърли отговорността за политическата атака едновременно към Румен Радев, бившия си заместник Цветан Цветанов и НСО. 

"Има много момчета, истински, смели, добри професионалисти в НСО. Познавам ги, те са от 10 години около мен. Ако някой са пробили - с много пари някой може да го пробият. Много от НСО отидоха на работа за олигарсите. Може да са пробили някой. То е достатъчно само да отвориш вратата, щрак, много лесно", каза още Борисов.

Румен Радев обяви, че е поискал от службата да направи проверка и да "изчисти всички рискове" веднага след публикуването на анонимните снимки от спалнята на Борисов. Радев определи като недопустимо и смущаващо нахлуването в личното пространство на министър-председателя, тъй като една от снимките е направена, докато премиерът спи.  

Радев отново призова прокуратурата да провери достоверността на записите и снимките, изтекли през последните дни, за да "се върне доверието в държавността, което може да стане само чрез истината".

В сряда главният прокурор Иван Гешев каза, че Софийската градска прокуратура вече е започнала проверка по аудиозаписите с гласа на Борисов, но не потвърди дали държавното обвинение ще се самосезира и за авторството на снимките от жилището на премиера. За сметка на това Гешев намекна, че скандалите около властта в последните няколко седмици са "целенасочена стратегия за дестабилизиране на държавата" от обвиняеми лица с крайна цел "унищожаване на българската прокуратура". 

Президентът не отрече твърденията на Бойко Борисов за това, че управлява дрон в общите пространства на държавните резиденции в "Бояна", но коментира, че обясненията по тази тема са "отклонение от основния въпрос - манипулирани ли са снимките и записите".

"Да, имам дрон, но нямам нищо общо с това, което говори г-н Борисов. Управлявал съм самолети, управлявал съм и дрон. Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спалня, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с евра. Проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон. За мен това е параноя", каза Радев. 

Той отрече намеците на Борисов, че атаките са мотивирани от политическа съпротива срещу стратегически цели на правителството като влизането на България в банковия съюз и чакалнята на еврозоната. По думите му, Борисов "търси геополитическа индулгенция за скандала" и опитва да превърне кризата във фарс. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Подсъдимият Салах Абдеслам твърди пред съда, че "не е убиец"

Путин: Москва не се притеснява от присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

По-рано Кремъл заплаши, че се слага край на "безядрения статут" на Балгийския регион

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България