Снимка: © Президентство

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на премиера Бойко Борисов в съучастие в компроматна война и в "пробив" на Националната служба за охрана. 

"Крайно недостойно е отново да се лепят петна по НСО, чиято работа е да защитават охраняваните лица, а не да ги дискредитират. НСО охранява извън сграда, но когато домакинът реши да допусне гости вътре, той носи отговорност за тях. Не е лошо и премиерът да си направи преценка за кръга от познатите си", каза държавният глава. 

В сряда Борисов даде пресконференция, на която се определи като жертва на компромат "по учебниците на КГБ" и прехвърли отговорността за политическата атака едновременно към Румен Радев, бившия си заместник Цветан Цветанов и НСО. 

"Има много момчета, истински, смели, добри професионалисти в НСО. Познавам ги, те са от 10 години около мен. Ако някой са пробили - с много пари някой може да го пробият. Много от НСО отидоха на работа за олигарсите. Може да са пробили някой. То е достатъчно само да отвориш вратата, щрак, много лесно", каза още Борисов.

Румен Радев обяви, че е поискал от службата да направи проверка и да "изчисти всички рискове" веднага след публикуването на анонимните снимки от спалнята на Борисов. Радев определи като недопустимо и смущаващо нахлуването в личното пространство на министър-председателя, тъй като една от снимките е направена, докато премиерът спи.  

Радев отново призова прокуратурата да провери достоверността на записите и снимките, изтекли през последните дни, за да "се върне доверието в държавността, което може да стане само чрез истината".

В сряда главният прокурор Иван Гешев каза, че Софийската градска прокуратура вече е започнала проверка по аудиозаписите с гласа на Борисов, но не потвърди дали държавното обвинение ще се самосезира и за авторството на снимките от жилището на премиера. За сметка на това Гешев намекна, че скандалите около властта в последните няколко седмици са "целенасочена стратегия за дестабилизиране на държавата" от обвиняеми лица с крайна цел "унищожаване на българската прокуратура". 

Президентът не отрече твърденията на Бойко Борисов за това, че управлява дрон в общите пространства на държавните резиденции в "Бояна", но коментира, че обясненията по тази тема са "отклонение от основния въпрос - манипулирани ли са снимките и записите".

"Да, имам дрон, но нямам нищо общо с това, което говори г-н Борисов. Управлявал съм самолети, управлявал съм и дрон. Моят дрон е толкова добър, че може да влиза в спалня, да отваря чекмеджета и да ги тъпче с евра. Проблемът на премиера не е някакъв китайски дрон. За мен това е параноя", каза Радев. 

Той отрече намеците на Борисов, че атаките са мотивирани от политическа съпротива срещу стратегически цели на правителството като влизането на България в банковия съюз и чакалнята на еврозоната. По думите му, Борисов "търси геополитическа индулгенция за скандала" и опитва да превърне кризата във фарс. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина