Проблеми на Централна гара в София: катастрофа, пострадали пътници и срив в системата Снимка: © Getty Images

Няколко инцидента се развиха във вторник на Централна гара - София, включително такива, които доведоха до закъсненения и отменени влакове.

Пътнически влак и маневрен локомотив са се ударили челно, като при катастрофата са пострадали четирима души. Те са настанени в лечебни заведения.

Това се е случило следобяд около 16:00 ч., заради което влаковете по линия София-Бургас и София-Пловдив не са потеглили навреме.

Министърът на транспорта уточни, че бърз влак за Пловдив се е готвил да потегли от гарата, когато е бил ударен от локомотива. По думите на министъра до инцидента се е стигнало, защото на машиниста му е прилошало и не е могъл да спре маневрената машина.

Малко по-рано през деня стана ясно и за софтуерен проблем в компютърната система на Централната гара. Проблемът е възникнал късно в понеделник, заради което нощното разписание на някои от влаковете е било нарушено.

Причините за софтуерния отказ все още не са ясни и тепърва ще се изясняват от производителя на временната централизация.

В резултат на повредата някои от влаковете, сред които тези до Варна и Бургас, са се движили със закъснение от близо 2 часа.

В момента на Централната гара в София текат ремонтни дейности, заради което се налага реорганизация на част от движението. Основните междуградски влакове потеглят от гарите "Искър", "Подуяне" или "София Север", като пътниците от Централна гара се извозват до тези точки. Промяната е заради модернизацията и развитие на железопътен възел София, който навлиза в нов етап на изпълнение.

В района на гарата се извършват активни строителни дейности с тежка механизация. Очакванията са строително-монтажните работи да продължат близо 15 месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024