"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на местните избори

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на предстоящите местни избори на 29 октомври. Решението не е обявено официално до момента, но представители на формацията го потвърждават.

Двете формации ще се регистрират в Централната избирателна комисия като коалиция и ще участват с общи кандидати за кметове и общински съветници в почти цялата страна. Там, където не успеят да издигнат общ кандидат за кмет, той ще бъде издигнат чрез инициативни комитети.

Решението за съвместно участие в местния вот идва след месеци разговори между двете формации.

В крайна сметка ПП и ДБ са се обединили около мнението, че ако се явяват поотделно, съществува риск от разделяне на електората, от което ще загубят и двете формации.

Досега беше ясно, че ПП и ДБ, заедно със "Спаси София" на столичния общински съветник и активист Борис Бонев имат обща номинация и листа за общинския съвет в София. Кандидатът е бизнесменът Васил Терзиев, който беше и първият обявен претендент за поста на Йорданка Фандъкова (ГЕРБ). В други областни градове обаче общи кандидати на ПП-ДБ не са известни.

Бургас е след градовете, където се очертават отделни кандидати за кметове. Там ПП подкрепя депутата и местен бизнесмен Константин Бачийски. Според източници от ПП идеята е, че можел да привлече гласове от "Възраждане", тъй като е известен с проруски позиции - той не подкрепя санкции срещу Русия, нито военна помощ за Украйна. Това обаче е голям проблем за ДБ и за десните избиратели, които нямат намерение да го подкрепят и да се асоциират с него. Затова настояват на своя кандидат Димитър Найденов, който също е депутат в 49-тото Народно събрание. Очаква се Бачийски и Найденов да бъдат издигнати от инициативни комитети, а коалицията ще участва само с листа за общински съветници. Там е ясно, че ГЕРБ ще заложи отново на дългогодишния градоначалник Димитър Николов.

Спорна е и общата номинация за Видин, където за участие в изборите от ПП-ДБ се борят настоящият депутат Любен Иванов и бившия такъв Иво Атанасов. Все още няма разбирателство и за втория по големина град в държавата Пловдив, но е по-вероятно номинацията да е от средите на ДБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама младежи загинаха при тежка катастрофа в Пловдив

Още двама души на 22 г. са с опасност за живота

07:33 - 13.05.2024
Важно днес

Путин отстрани военния министър Сергей Шойгу, предложи икономист на поста

Шойгу ще смени секретаря на Съвета по безопасност Николай Парушев.

22:44 - 12.05.2024
Важно днес

Корнелия Нинова: Имам правото да кажа, че ние сме автентичното ляво

Лидерът на БСП видя приемственост в листите за ЕП

19:10 - 12.05.2024
Важно днес

Синът на Явор Божанков рани друго дете с пистолет на празненство в Арбанаси

Децата помислили изоставеното оръжие за играчка

17:21 - 12.05.2024
Важно днес

Гърция бойкотира клетвата на президента на Северна Македония

Българският президент също не присъства на церемонията в Скопие

16:41 - 12.05.2024
Важно днес

Пожар във Варшава изпепели търговски център с 1400 магазина

Комплексът е бил затворен в неделя и няма пострадали

14:48 - 12.05.2024