"Продължаваме промяната" отива сама на избори, "Демократична България" остава партньор Снимка: © Булевард България

„Продължаваме промяната“ ще се яви самостоятелно и под това име на изборите на 2 октомври, съобщиха от пресцентъра на партията. Решението е на Националния съвет на партията и бе съобщено тази вечер.

„Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета "Петков". „Демократична България“ остава наш естествен партньор и съюзник по пътя към промяната в страната“, посочват оттам.

Формацията, начело с Кирил Петков и Асен Василев, вече е регистрирана в ЦИК за вота - но като коалиция с мандатоносителите, с които се яви и на предходните избори. Причината - "Продължаваме промяната" все още не бе вписана в регистъра на политическите партии на Софийския градски съд, а срокът за заявяване на участие във вота на 2 октомври пред ЦИК изтичаше. От днес обаче вписването е факт и се очаква просто името на партията да бъде добавено в състава на регистрираната от изборната администрация едноименна коалиция.

Решението на Националния съвет от днес слага край на дискусията възможно ли е предизборно обединение с "Демократична България". От коалицията между "Движение Да България", ДСБ и "Зелено движение" отправиха покана към Петков и Василев за общо участие, но в крайна сметка то е отклонено. Мотивът на ПП е, че задълбочен анализ и проведено дълбочинно социологическо проучване са показали, че двете формации биха имали общо повече депутати в бъдещия 48-и парламент, ако се явят на изборите поотделно.

Преди дни съпредседателят Асен Василев заяви в интервю за БНР, че целта на ПП е след вота да бъде постигнато мнозинство от поне 121 депутати, а не толкова партията непременно да е първа политическа сила като резултат от гласуването. Предизборно обединение с ДБ - според ПП - можеше да излезе победител, но целта е общо двете формации да имат парламентарно мнозинство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023