Продаването на райски газ вече е забранено от закона, но с едно изключение Снимка: © Getty Images

Депутатите окончателно приеха законови промени, с които се забранява продажбата на райски газ. Законодателните изменения минаха на второ четене с подкрепата на 105 народни представители, 47 гласуваха "против", а 12 се въздържаха.

Досега райският газ не можеше да се продава само на хора под 18 години заради високия риск за здравето. Предстои обаче да бъде въведена пълна забрана за продажбата му на физически лица, включително и онлайн. Единствените изключения са за еднолични търговци, които изрично са го вписали като предмет на дейността си. Това може да се отнася за употребата му в хранителната индустрия или за медицински цели.

От БСП призоваха да не се подкрепя законопроекта в този му вариант. Депутатката от партията Корнелия Нинова изрази несъгласие с изключението за търговците. По думите ѝ един търговец може да се регистрира с такъв предмет на дейност и да продава законно райски газ. Според нея между първо и второ четене предложението е било изкривено и обвини депутатите в "скрит лобизъм и лицемерие".

Бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов я контрира. Той обясни, че ако такова изключение не бъде направено, много медицински и стоматологични кабинети няма да могат да осъществяват анестезия.

Представителят на ПП-ДБ и здравен експерт Александър Симидчиев също защити направеното изключение, като допълни, че въпросните търговци ще са под надзор и ще могат да продават единствено на търговци, но не и на физически лица.

Новия закон предвижда и глоби. Ако забраната бъде нарушена физическо лице може да бъде наказано със сума в размер от 5000 до 10 хил. лв. При повторно извършено нарушение санкцията достига до 20 хил. лв.

Когато забраната е претъпена от едноличен търговец или юридическо лице сумата е още по-голяма - между 20 хил. и 30 хил. лв.

Решението на парламента идва няколко дни, след като полицията в София започна проверки за незаконни реклами за продажбата на райски газ. Първият сигнал е от Втора английска гимназия „Томас Джеферсън“, върху чиято ограда през няколко метра са били разлепени стикери с реклама на денонощна доставка на това вещество. Това са били лепенки с QR код, които препраща към сайт за продажба.

Впоследствие Министерството на образованието и науката разпореди на директорите на всички училища в София да направят огледи за подобни незаконни реклами.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГДБОП се похвали, че е разкрила измама за милиони с автомобили от висок клас

Групата е използвала сложна схема за избягване на данъчни задължения

19:40 - 25.09.2024
Европейски дневници

"Младите не гласуват" е клише, но не и реалност

Не е вярно, че младите не гласуват

18:55 - 25.09.2024
Култура

Street Music Fest - уличната музика и градската култура превземат 11 локации в София този уикенд

Събитието е част от Лятната културна програма на Столична община.

17:02 - 25.09.2024
Важно днес

Домът на кмета на Симитли е обискиран при акция на Европрокуратурата (Обновена)

Европейската прокуратура извършва проверка в община Симитли

14:26 - 25.09.2024
Важно днес

Жилищните кредити достигнаха исторически рекорд

По данни на НСИ имотите са поскъпнали с над 15% спрямо миналата година

14:18 - 25.09.2024
Живот

Българите вече могат да пазаруват и да разделят плащанията в любимите си магазини от едно банково приложение

Сега всеки може да пазарува от тях само от едно място – приложението на tbi, като се възползва от опцията да плати с карта neon и след това да реши дали да раздели плащането на равни вноски за следващите три месеца (без такса) или на шест и дванайсет месе

13:13 - 25.09.2024