Снимка: © getty images

Подготовката за подновяването на Висшата лига ще се ускори през тази седмица с операция, кръстена "Project Restart", съобщава BBC. Планът е английското футболно първенство да се поднови на осми юни и вече се предприемат стъпки към осъществяването му.

Ако действително мачовете започнат тогава, сезонът ще приключи в края на юли, което ще е в съответствие с препоръките на УЕФА. В петък представители на клубовете ще се срещнат, за да обсъдят отново как точно ще процедират.

Какво обаче е нужно, за да се стигне до подновяване на двубоите?

"Арсенал" вече поднови тренировки, като състезателите бяха разделени в групи по петима, които разполагат с по час на терена - мярка, свързана с изискването да се поддържа социална дистанция по време на заниманията. Футболистите ще трябва да пристигат и да си тръгват облечени в екипа, тъй като няма да имат достъп до съблекалните и баните в съоръжението.

До 18 май ще трябва да бъде позволено провеждането на пълноценни тренировки от целия състав на отборите, за да могат да влязат атлетите в игрови ритъм.

The Times съобщава, че една от идеите в плана е футболистите да бъдат изолирани в хотели в продължение на шест седмици, а двубоите да бъдат проведени в ограничен брой стадиони, като все още не е решено дали те ще бъдат неутрални.

Състезателите ще се подлагат на тестове при напускане на хотелите и при пристигане на мястото за провеждане на мача, като ще им бъде осигурен "стерилен път", по който да избегнат ненужни контакти с други хора.

Оставащите 92 срещи до края на сезона ще бъдат изиграни без публика. Последният сблъсък бе изигран на 9 март, когато "Лестър" победи "Норич" с 4-0. Това е най-дългата пауза в английския футбол от Втората световна война.

Висшата лига следва стъпките на "Уикендите са по-приятни с футбол": Бундеслигата е на път да се завърне през май , която е на път да се превърне в първото водещо първенство, завърнало се на терена. Очаква се действията там да бъдат подновени още на 9 май.

Все пак обаче приоритет остава подобряването на ситуацията в страната и при негативно развитие плановете могат да се променят. Към днешна дата потвърдените положителни случаи на Covid-19 във Великобритания са 152 840.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори