Проект "Ново начало": Висшата лига се подготвя за завръщане на 8 юни Снимка: © getty images

Подготовката за подновяването на Висшата лига ще се ускори през тази седмица с операция, кръстена "Project Restart", съобщава BBC. Планът е английското футболно първенство да се поднови на осми юни и вече се предприемат стъпки към осъществяването му.

Ако действително мачовете започнат тогава, сезонът ще приключи в края на юли, което ще е в съответствие с препоръките на УЕФА. В петък представители на клубовете ще се срещнат, за да обсъдят отново как точно ще процедират.

Какво обаче е нужно, за да се стигне до подновяване на двубоите?

"Арсенал" вече поднови тренировки, като състезателите бяха разделени в групи по петима, които разполагат с по час на терена - мярка, свързана с изискването да се поддържа социална дистанция по време на заниманията. Футболистите ще трябва да пристигат и да си тръгват облечени в екипа, тъй като няма да имат достъп до съблекалните и баните в съоръжението.

До 18 май ще трябва да бъде позволено провеждането на пълноценни тренировки от целия състав на отборите, за да могат да влязат атлетите в игрови ритъм.

The Times съобщава, че една от идеите в плана е футболистите да бъдат изолирани в хотели в продължение на шест седмици, а двубоите да бъдат проведени в ограничен брой стадиони, като все още не е решено дали те ще бъдат неутрални.

Състезателите ще се подлагат на тестове при напускане на хотелите и при пристигане на мястото за провеждане на мача, като ще им бъде осигурен "стерилен път", по който да избегнат ненужни контакти с други хора.

Оставащите 92 срещи до края на сезона ще бъдат изиграни без публика. Последният сблъсък бе изигран на 9 март, когато "Лестър" победи "Норич" с 4-0. Това е най-дългата пауза в английския футбол от Втората световна война.

Висшата лига следва стъпките на "Уикендите са по-приятни с футбол": Бундеслигата е на път да се завърне през май , която е на път да се превърне в първото водещо първенство, завърнало се на терена. Очаква се действията там да бъдат подновени още на 9 май.

Все пак обаче приоритет остава подобряването на ситуацията в страната и при негативно развитие плановете могат да се променят. Към днешна дата потвърдените положителни случаи на Covid-19 във Великобритания са 152 840.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024