Късно снощи експлозия разтърси иранската военна база в Парчин, намираща се на около 30 км от столицата Техеран. В социалните мрежи се появиха много клипове на граждани на Техеран, заснели момента на взрива. Всички те свидетелстват, че небето се е озарило в ярко оранжево, а експлозията е била последвана от огромен облак дим.

Новината предизвика широк отзвук, тъй като до неотдавна военният комплекс в Парчин бе използван за разработка на ядрени оръжия. Това е причината много международни наблюдатели да изразят мнението, че подобна екпслозия, случила се на такова място, е доста подозрително явление.

Иранското правителство побърза да разсея съмненията, изразявайки становището, че взривът се е случил в склад за съхранение на газ близо до селото, а не във военната база. Това заяви пред иранската национална телевизия бригаден генерал Давуд Абди, говорител на Министерството на отбраната. "Снощният взрив е резултат от изтичане на газ. Огънят вече е потушен и няма данни за човешки жертви. Колегите от министерството вече са на място и разследват случая" каза още Абди, като в същото време отказа да сподели повече подробности.

Началникът на кризисния щаб в Техеран сподели, че от Парчин не са получени сигнали за нужда от линейки или медицинска помощ.

Военният комплекс в Парчин е един от най-важните за Иран, което накара някои военни наблюдатели да се усъмнят, че експлозията е била предизвикана.

"Парчин е на практика най-голямата фабрика за производство на експлозиви в Иран" сподели Фабиан Хинц, изследовател от Института за международни проучвания в Монтерей, Калифорния. "Там се произвеждат зенитни ракети "земя-въздух", а преди 2003 г. активно се тестваха потенциални дизайни за ядрени бойни глави" казва още Хинц.

Афгон Остовар, учен от Военоморската академия на Иран, се съмнява сериозно във версията на правителството. "Може да става въпрос за военен инцидент, причинен от изтекло гориво за балистични ракети. Разбира се, има и трета възможност, при която не говорим за злополука, а за саботаж" добавя Остовар.

Преобладаващата част от обществото в Иран също не вярва на официалната версия, обявена от Давуд Абди. През последните няколко месеца доверието на иранския народ в правителството бе сериозно разклатено след дълга поредица от кризисни ситуации. Масовите протести, свалянето на украинския пътнически самолет и избухналата пандемия от Covid-19 накараха иранците да настояват за повече прозрачност в управлението. 

"Първи епизод на "Чернобил". Газова експлозия точно до военна база? За глупаци ли ни смятате?" написа рано тази сутри в Twitter потребител на име Мортеза Сейдабалди.

През последните няколко години международните инситуции отново започнаха живо да се интересуват от дейността на комплекса, докато на свой ред иранското правителство прави всичко възможно да прикрие случващото се там.  

Снощната експлозия не е първият подобен случай в Парчин. През 2014 г. се появи информация, че комплексът е понесъл големи щети в резултат на пожар или експлозия. Тогава обаче Иран отказа да допусне разследващите от Международната агенция по атомна енергетика (International Atomic Energy Agency, IAEA). Година по-късно правителството все пак позволи на представители на агенцията да влязат в базата, но тя вече е била опразнена, като в доклада на IAEA пише, че намиращото се там оборудване е била преместено на неизвестно място.

Казусът се заплете още повече през 2018 г., когато израелското разузнаване обяви, че се е сдобило със секретни документи, откраднати от иранското Министерство на отбраната. Част от тях се отнасят за базата в Парчин. Към документите са приложени няколко снимки от базата, като една от тях показва огромно метално помещение, предназначено за тестове на силни експлозиви.

Армейският компплекс в Парчин е мястото, в което според много западни медии и наблюдатели в началото на хилядолетието Иран е провеждал активни разработки на ядрени бойни глави - обвинение, което азиатската държава категорично отрича до днес. Слуховете за провеждането на ядрени експерименти в комплекса обаче са много притеснителни на фона на настоящата геополитическа ситуация.

Напрежението между Иран и Саудитска Арабия заплашва да ескалира всеки момент, а през януари тази година САЩ осъществи покушение срещу ген. Касем Сюлеймани - вторият най-влиятелен човек в Иран. Това накара ислямската република да заплаши Щатите с жестоко отмъщение, което е сериозна предпоставка за избухването на нов голям конфликт в Близкия изток.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция